Nalazite se
  • Pop Tech
  • Rembrandt u 717 gigapiksela otkriva sve detalje
Članak
Objavljeno: 04.01.2022. 15:38

Rijksmuseum 

Rembrandt u 717 gigapiksela otkriva sve detalje

Svaki piksel fotografije poznate Rembrandtove slike predstavlja područje manje od ljudske krvne stanice.

Rembrandt u 717 gigapiksela otkriva sve detalje

Poznata Rembrandtova slika Noćna straža i dan danas fascinira javnost i stručnjake za likovnu umjetnost, kao što je to činila 1642. godine kada ju je veliki majstor baroka naslikao.

Amsterdamski muzej Rijksmuseum na webu je objavio fotografiju slike u najvećoj rezoluciji koja je ikada postignuta. Slika se sastoji od 8.439 individualnih 100-megapikselnih sličica koje su spojene zajedno kako bi nastala velika fotografija od 717 milijardi piksela.

Na ovoj poveznici možete zumirati svaki detalj Noćne straže, kako biste otkrili genijalnost Rembardtova slikanja u svakom najsitnijem detalju, gdje do izražaja posebno dolazi vještina starog majstora u predstavljanju igre svjetla i sjene

Digitalna rekonstrukcija slike snimljena je Hasselblad H6D kamerom spojenom na specijalnu ruku, a svaki snimak ima dubinsko polje od samo 125 mikrometara ili oko jedne osmine milimetra. Stručnjaci su laserski skenirali površinu slike, fino podesili fokus prije svakog snimka i koristili neuralnu mrežu kako bi se osigurala optimalna boja i oštrina. 

Udaljenost između piksela iznosi samo 5 mikrometara, a svaki piksel predstavlja područje manje od veličine jedne stanice ljudske krvi.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, stručnjaci za likovnu umjetnost sada doista mogu vidjeti svaki detalj poteza kista jednog od najpoznatijih slikara svih vremena.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->