Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Za 2 godine počinje rudarenje na asteroidima
Članak
Objavljeno: 27.01.2013. 09:42

Deep Space Industries 

VIDEO: Za 2 godine počinje rudarenje na asteroidima

Još jedna tvrtka pokreće biznis iskorištavanja prirodnih svemirskih resursa.

VIDEO: Za 2 godine počinje rudarenje na asteroidima

Gradnja svemirske postaje uz pomoć materijala dobivenih iz resursa sa "svemirske stijene".

Tvrtki Planetary Resources koju financiraju Googleovi Larry Page i Eric Schmidt, te redatelj James Cameron, pridružuje se još jedna kompanija koja vidi veliku poslovnu priliku u rudarenju na svemirskim tijelima poput asteroida i kometa, pod nazivom Deep Space Industries.

Za sada još nije poznato stoje li iza ove tvrtke također neka poznata imena, no DSI tvrdi kako će svoje prve misije započeti već 2015., lansiranjem letjelice koja će izvoditi ispitivanja tla jednog, zasad neimenovanog svemirskog "kamena".

Krajnji cilj rudarenja koje želi započeti DSI je dobivanje resursa potrebnih za razvoj industrije koja će graditi razne letjelice, baze i sustave u svemiru, umjesto da se sav materijal donosi sa Zemlje, što je užasno skupo, obzirom da se svaki gram korisnog tereta koji se dovede u Zemljinu orbitu danas plaća "suhim zlatom".

Deep Space Industries za početak ima namjeru poslati flotu bespilotnih letjelica kako bi presrele male asteroide kada prolaze u blizini Zemlje, te će na njima tražiti dragocjene metale poput platine.

Prva letjelica po imenu Firefly čije lansiranje je planirano za 2015. biti će teška samo 25 kilograma, bit će izrađena od jeftinih komponenti, u orbitu će biti lansirana na leđima jednog komunikacijskog satelita, a njezina misija će trajati između 2 i 6 mjeseci.

Predsjednik DSI-a Rick Tumlinson navodi kako je razvoj današnje računalne tehnologije omogućio da se naprave male jeftine svemirske letjelice koje mogu biti lansirane kada god se za to ukaže potreba. "Zamislite produkcijsku liniju Fireflyeva spremnih na let koji mogu istražiti svaki objekt koji se približi Zemlji", kaže Tumlinson.

Dragonfly

Koncept male Dragonfly letjelice koja će rudariti na asteroidima.

Inače, ako vam još uvijek nije jasno kako je uopće moguće da se u svijetu pojave čak dvije tvrtke koje imaju namjeru razviti rudarenje na svemirskim tijelima, samo ćemo vam navesti potencijal koji se nalazi u njima, temeljem do sada poznatih znanstvenih podataka o njihovom sastavu.

Naime, znanstvenici i ekonomisti su zajednički izračunali kako samo jedan asteroid u našem sunčevom sustavu pod nazivom 241 Germania, sadrži u sebi minerale vrijedne95,8 bilijuna dolara.

Stoga ne čudi da na Internetu već postoji i portal Asterank, koji na temelju znanstvenih podataka procjenjuje vrijednosti poznatih asteroida, pa kada to vidite, jasno vam je da u njima leže velika bogatstva. Stoga Google i društvo itekako znaju da se isplati dugoročno ulagati u tehnologiju koju treba razviti za njihovu eksploataciju, pa ove projekte ne trebamo doživljavati kao hir dokonih bogataša koji ne znaju kuda bi s novcem.

VIDEO: Deep Space Industries 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam