Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.02.2013. 11:51

ESA 

Gradnja baze na Mjesecu pomoću 3D printera

Europska svemirska agencija započela projekt u kojem će 3D printeri na Mjesecu izrađivati baze od lokalnog materijala.

Gradnja baze na Mjesecu pomoću 3D printera

Izgradnja baze na Mjesecu današnjom tehnologijom podrazumijeva dopremanje ogromne količine opreme, materijala i gotovih "građevinskih elemenata" sa Zemlje.

Osim što je to užasno skupo zbog cijene prijevoza, odnosno troška koji stvaraju rakete, gorivo i landeri, prilično je nepraktično, jer bi postavljanje jedne takve baze na Mjesec moglo trajati desetljećima.

ESA stoga ima ideju da se na Mjesec dopreme samo "građevinski strojevi" koji će baze graditi od lokalnog materijala. Stoga su u partnerstvu s industrijskim partnerima koji uključuju i arhitekte tvrtke Fosters + Partners, započeli projekt koji će to omogućiti.

D-Shape printer

Ideja je da se na Mjesec dopremi samo oprema za uzimanje i obradu sirovina, te građevinski 3D printer koji bi od tog materijala "zidao" baze.

Tehnologija se već počela testirati u malom mjerilu na Zemlji pomoću raznih vrsta industrijskih objektnih printera, a arhitekti su izradili dizajn mjesečevih nastambi koje bi se mogle graditi tom tehnologijom.

Tijekom testiranja, ovom tehnologijom je proizveden demonstracijski građevinski blok težine od 1,5 tona koji je ukazao na uspješnost tog pristupa, korištenjem britanskog D-Shape printera tvrtke Monolite

3D objekti su printani dodavanjem slojeva, tehnologijom koju tvrtka koristi za izradu skulptura, te umjetnih koraljnih grebena za potrebe zaštite plaža od udara morskih valova.

baza

"Prvo smo morali pronaći mješavinu koja simulira mjesečev materijal i pomiješati ju s magnezijevim oksidom, čime smo dobili papir (sirovinu) za printanje", kaže osnivač Monolita Enrico Dini.

"Potom smo dodali strukturalnu tintu, odnosno materijal za povezivanje koji je konvertirao materijal u strukturu čvrstu poput kamena. Naš postojeći printer radi brzinom od 2 metra na sat, dok će iduća generacija biti u stanju izrađivati strukture brzinom od 3,5 m/h, što će omogućiti gradnju čitave mjesečeve nastambe u roku od jednog tjedna", dodaje Dini.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam