Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.01.2012. 13:49

Petzl 

NAO: Pametna naglavna lampa

Tvrtka Petzl predstavila je naglavnu lampu koja sama odlučuje o jačini osvjetljivanja.

 NAO: Pametna naglavna lampa

Petzl je prikazao svoju najjaču naglavnu lampu, koja nudi jačinu osvjetljenja do čak 355 lumena, no to nije glavna stvar zbog koje je smatraju velikim tahnološkim napredkom i prvom lampom koja koristi sustav "reaktivnog osvjetljenja".

Naime, ova lampa, koja će posebno atraktivna biti sportašima, planinarima, biciklistima, vojnicima, policajcima i rudarima, na sebi osim dvije LED lampe posjeduje sofisticirani sustav senzora spojenog na mini računalo, uz čiju pomoć može sama prepoznati ambijentalno svjetlo u kojem se nalazite, odrediti udaljenost do onoga što rasvjetljavate, te prema tome konstantno regulirati jačinu svjetla, što će u konačnici doprinijeti do znatne uštede u potrošnji punjive baterije koja se nalazi s druge strane trake za pričvršćivanje (glave).

U osnovi, to znači da će lampa u slučaju kad gledate ravno ispred sebe u mračnu noć bez mjesečine, pružiti najjače moguće svjetlo, takozvanu long-distance zraku, no ukoliko u istim uvjetima recimo čitate knjigu ili gledate kartu nekog područja, ona će odrediti da vam je za pogled do promatranog predmeta, dovoljno pustiti svjetlo naslabijeg intenziteta.

Drugim rječima, to vam omogućuje potpunu slobodu kretanja i korištenja lampe, bez ikakve potrebe da je ručno podešavate.

NAO lampa posjeduje i dva moda operativnosti, jedan koji joj uključuje pametne funkcije "reaktivnog osvjetljenja", te drugi koji će vam pružiti konstantno svjetlo određene jačine.

NAO koristi punjive litij-ion baterije ACCU NAO, koje se mogu puniti preko USB-a, a u hitnom slučaju možete koristiti i dvije AAA baterije koje će vam dati "emergency svjetlo" slabog intenziteta.

NAO će se u prodaji naći u lipnju ove godine, cijena će mu iznositi 175 dolara (1.041 kn), a više informacija možete saznati na Petzlovoj web stranici.

VIDEO - NAO, pametna lampa s funkcijom reaktivnog osvjetljenja

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->