Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kineska tvrtka predstavila novi hrvatski e-bicikl
Članak
Objavljeno: 05.03.2014. 13:06

Geneva Motor Show 2014 

Kineska tvrtka predstavila novi hrvatski e-bicikl

Kineska tvrtka Qoros i hrvatska Greyp Bikes, u Ženevi su predstavile električni bicikl eBIQUE.

Kineska tvrtka predstavila novi hrvatski e-bicikl

Kineski proizvođač automobila Qoros, na 84-tom Geneva Motor Showu predstavio je koncept eBIQUE električnog dvokotača, koji je nastao u suradnji s hrvatskim tvrtkama Greyp Bikes i Rimac Automobili.

eBIQUE se temelji na tehnologiji električnog bicikla Greyp G12, o kojem smo pisali u rujnu prošle godine, dok mu je dizajn promijenjen prema zahtjevima kineskog proizvođača.

Mate Rimac, direktor tvrtki Grayp Bikes i Rimac Automobili, jako je zadovoljan suradnjom s Qorosom, koji bi mu mogao omogućiti izlazak na najmnogoljudnije tržište na svijetu, na kojem već sada krstari više od 130 milijuna električnih bicikala.

"Rijetko kada imamo priliku progovoriti javno o projektima koje radimo za druge tvrtke jer smo vezani ugovorima o tajnosti, pa nam je drago da smo ovaj put u mogućnosti to učiniti. Mnogi nas doživljavaju samo kroz sliku Concept One automobila i električnog bicikla, a ne znaju da je naša tvrtka zapravo mnogo više. Tehnološka tvrtka koja svojim inovacijama pomiče granice električnih vozila, te mnogim drugim tvrtkama širi znanje na tom području i kroz suradnju plasira svoj know-how i tehnologiju u mnogo širi spektar proizvoda i industrija", navodi Mate Rimac, koji nas je opet uspio ugodno iznenaditi jednim svojim projektom.

Qoros eBIQE sa sustavom QorosQloud navigacije

Qoros eBIQE sa sustavom QorosQloud navigacije

Među novitetima u odnosu na Grayp G12, Rimac navodi kako je bicikl spojen na QorosQloud sustav putem 3G mreže, što je karakteristično za Qoros vozila. Također valja navesti da je eBIQUE u potpunosti proizveden u Hrvatskoj, a na razvoju i proizvodnji su radili inženjeri i tim tvrtke Greyp Bikes u suradnji s timom iz Qorosa.

Što se tehničkih karakteristika tiče, eBIQUE posjeduje električni motor koji radi u tri moda, Power modu od 12 kW, u kojem može postići maksimalnu brzinu od 65 km/h uz krajnji domet od 80 km; Street modu (0,25 kW, 25 km/h, 120 km); te Eco modu (4 kW, 60 km/h, 100 km). Energiju mu osigurava Litij-nanofosfatna baterija kapaciteta od 1,3 kWh čije vrijeme punjenja iznosi 80 minuta.

Za sada još nije poznato kakvi su planovi Rimca i Qorosa u vezi plasiranja ovog električnog bicikla na tržište, no sigurni smo da ćemo o njemu čuti još puno toga.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam