Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Hrvatski super e-bicikl službeno predstavljen
Članak
Objavljeno: 04.09.2013. 13:53

Greyp G12 

VIDEO: Hrvatski super e-bicikl službeno predstavljen

Proizvođač hrvatskog superautomobila danas u Londonu predstavlja super električni bicikl.

VIDEO: Hrvatski super e-bicikl službeno predstavljen

Mate Rimac, osnivač tvrtke Rimac Automobili koji je privukao mnogo pažnje širom svijeta najbržim električnim automobilom na svijetu Concept One, službeno predstavlja svoj novi električni proizvod na Salon Priveu u Londonu, koji se održava od 4.-6. rujna u Syon Parku. Ovoga puta to je električni bicikl pod nazivom Greyp G12.

Rimac kaže kako je njegova tvrtka ovaj proizvod dovela na tržište sa željom da tehnologiju koja je ugrađena u njihov superautomobil ponudi širem krugu korisnika, što se za Concept One ne može reći jer su si najbrži električni auto mogli priuštiti samo najbogatiji ljudi, između ostalih i jedan arapski šeik.

greyp

Rimac navodi kako je Greyp "bicikl kada to želite, te motocikl kada to trebate", što znači da ćete ga bez problema moći voziti pedaliranjem kao i svaki "normalni" bicikl, dok ćete pri vožnji na električni motor moći postići maksimalnu brzinu do 65 km/h uz doseg do 120 km (bez potrebe za okretanjem pedala). Među zanimljivim karakteristikama Rimac izdvaja i sustav punjenja baterija koji omogućuje da bateriju napunite od 0 do 100 posto za samo 80 minuta i to pomoću standardne utičnice od 220 V.

Pored toga u G12 je ugrađen i specijalni mod koji je usaglašen s propisima o cestovnim vozilima, koji limitira brzinu i snagu motora. "No bez obzira na to, maksimalnu brzinu možete postići jednim jedinim dodirom ekrana osjetljivog na dodir koji se nalazi na upravljaču", kaže Rimac.

rimac ebicikl 2

Baterija ugrađena u G12 omogućuje dobivanje 1,3 kWh energije, a sastavljena je od Litij-Nanofosfatnih baterijskih ćelija proizvedenih u tvrtki A123 Systems. Ovaj električni bicikl ima još jednu zanimljivu karakteristiku, a to je da motor može puniti bateriju do 2 kW energijom kočenja.

Rimac navodi kako je ideja za taj električni bicikl došla od poznatog dizajnera električnih bicikala i moticikala Zvonimira Sučića koji se 2010. pridružio njihovom timu kao inženjer mehanike.

Sučić proizvodi električne bicikle od 2001. godine, a njegov Greyborg bicikl se isporučuje u 27 zemalja širom svijeta. 

Mate Rimac je potom Sučićevu ideju prezentirao Adrianu, čovjeku koji je dizajnirao Concept One, pa su potom njih troje napravili ovaj super električni bicikl kojim žele pokoriti svijet "motobiciklizma" i učiniti ga čišćim.

Mada je Greyp znatno jeftiniji od Concept One automobila, cijena koja će iznositi oko 6.000 eura očito govori da je također namijenjen eliti, ovaj puta biciklističkoj.

Više informacija potražite na službenoj poveznici greyp-bikes.com.  

VIDEO: Greyp G12 u vožnji

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam