Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kina gradi najveću vjetroturbinu na svijetu
Članak
Objavljeno: 23.08.2021. 15:20

MySE 16.0-242 

Kina gradi najveću vjetroturbinu na svijetu

Primjer iz Kine ukazuje da čim imate veću turbinu, od nje dobivate više energije i ostvarujete veću ekonomsku korist.

Kina gradi najveću vjetroturbinu na svijetu

Kineska tvrtka MingYang Smart Energy predstavila je najveću obalnu vjetroturbinu MySE 16.0-242, visine od 242 metra i kapaciteta od 16 megavata, koja samostalno može napajati 20 tisuća kućanstava kroz razdoblje predviđenog roka uporabe od 25 godina.

Ovaj div za stvaranje energije iz obnovljivih izvora dolazi s doista ludim značajkama, pa kada se prvi prototip zavrti iduće godine, njegove tri lopatice od 118 metara će "rezati" površinu zraka od 46 tisuća kvadratnih metara, što je više od šest nogometnih igrališta.

Kinezi kažu da će nove vjetroturbine ovog tipa generirati oko 89 gigawatsati energije godišnje, što je za 45 posto više od prethodne generacije MySE 11.0-203, iako donose povećanje veličine od samo 19 posto.

Time se ukazuje da postoji opravdanje za gradnju sve većih vjetroturbina, jer što su veće, više energije stvaraju pa se u njih puno više isplati ulagati nego u puno manjih za dobivanje iste količinu energije.

Nova vjetroturbina će ujedno smanjiti cijene produkcije energije iz obalnih elektrana. Postojeći troškovi energije iz takvih energetskih postrojenja prema istraživanju Ministarstva energije SAD-a (US Energy) znatno nadmašuju elektrane na ugljen jer za generiranje jednog megavata trebate uložiti 120,52 dolara, dok ćete za elektranu na ugljen potrošiti 72,78 dolara po megavatu, a za sunčevu elektranu 32,78 dolara.

Mada je energija Sunca najjeftinija, zbog brojnih razloga vezanih uz lokaciju i klimu, vjetar ispunjava prazninu u konstantnom prilivu sunčevih zraka pa su vjetroturbine dobra nadopuna, a s gradnjom ovakvih giganata predviđa se da će se i troškovi energije dobivene od vjetra značajno smanjivati, između 37 i 49 posto do 2050. godine prema izvještaju analitičara Renew Economya.

MingYang kaže da je MySE 16.0-242 tek početak stvaranja njegovog novog projekta vjetroelektrana kapaciteta većih od 15 MW, koje će se moći postavljati na morsko dno ili na plutajuće platforme.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->