Nalazite se
  • Pop Tech
  • Građevni blokovi na bazi algi za održivije zgrade
Članak
Objavljeno: 29.09.2023. 15:26

SOM 

Građevni blokovi na bazi algi za održivije zgrade

Bio-Block Spiral demonstrira suradnju koja donosi promjene u građevinarstvu, industriji proizvodnje i dizajnu za budućnost zdravijeg svijeta.

Građevni blokovi na bazi algi za održivije zgrade

Na petom Čikaškom bijenalu arhitekture (CAB5), inženjeri i dizajneri tvrtke Skidmore, Owings & Merrill (SOM), u suradnji s kolegama iz tvrtke Prometheus Materials postavili su Bio-Block Spiral instalaciju koja je izrađena od građevnih blokova izrađenih od materijala koji se temelji na algama.

Obzirom da je izrada betona jedan od značajnih izvora svjetskih emisija CO2, SOM i Prometheus Materials odlučili su izraditi alternativni blok (kvadar) na bazi algi koji je daleko bolji za okoliš.

 

BioBlock_SOM_DaveBurk_001-1-1695418799-scaled

Blokovi su stvoreni korištenjem prirodnih mikroskopskih algi koje izdvajaju ugljik. Mikroalge se kombiniraju s vodom, sunčevom svjetlošću i CO2 kako bi se stvorio materijal sličan kalcijevom karbonatu koji nastaje u koraljnim grebenima.

Kada se pomiješa s agregatom, tvori građevinski materijal s nultim udjelom ugljika koji ima slična, ili u nekim slučajevima poboljšana fizička i toplinska svojstva standardnog betona na bazi portland cementa.

BioBlock_Install_SOM_DaveBurk_002-1695418787-scaled

"Proizveden od strane Prometheus Materialsa od mikroalgi koje prirodno izdvajaju ugljik i koje su podvrgnute procesu fotosintetske biocementacije koji je u fazi patentiranja, Bio-Block nudi održivu alternativu betonu i, ako se primijeni u većem opsegu, mogao bi smanjiti naše globalne emisije CO2 do 8 %", stoji u priopćenju SOM-a.

SOM kaže da spirala postavljena na CAB5 izložbi, zahvaljujući samo zamjeni betonskih blokova bio-blokovima, smanjuje emisiju ugljika za jednu metričku tonu i ono što je najvažnije Izgradili su je zidari koristeći konvencionalne tehnike zidanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SOM Prometheus Materials
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->