Nalazite se
  • Pop Tech
  • Prva ruska plutajuća nuklearka 2014.
Članak
Objavljeno: 06.08.2011. 00:10

Nuklearka 

Prva ruska plutajuća nuklearka 2014.

Dok se veliki dio svijeta zalaže za ukidanje nuklearnih elektrana, Rusi grade nuklearke koje će plutati na vodi, te ih namjeravaju izvoziti.

Prva ruska plutajuća nuklearka 2014.

Dovršen je brod-teglenica, Akademik Lomonosov, na koji će biti postavljena prva nuklearna plutajuća elektrana.

Tema koja već neko vrijeme povezuje energetiku, politiku i ekologiju, zasigurno je pitanje nuklearnih elektrana. Dok se jedni zalažu za njihovo ukidanje i potpuno napuštanje sustava dobivanja energije tim putem, drugi tvrde kako su svjetske potrebe za energijom toliko velike da od nuklearki još dugo vremena neće biti bolje, sigurnije i za okoliš manje škodljive alternative.

I jedni i drugi će vam rado predočavati grafikone, simulacije, statistike, predviđanja i načine rješavanja svjetske gladi za energijom, tako da često više ne znate što biste mislili. Stoga ovu vijest ne želimo začiniti svojim osobnim stavovima o nuklearnoj energiji, već ćemo vam je prenijeti isključivo u obliku čiste informacije.

Što god mislili u nuklearkama, nesrećama u Černobilju i Fukushimi, činjenica je da se svi osjećamo jadni i bijedni kada nam se u kući pogase sve žarulje.

 nismo sigurni koliko je pametno graditi nuklearke koje plutaju na vodi, pogotovo nakon potresa u Japanu, odnosno tsunamija koji je pogodio i oštetio elektranu koja se nalazila na obali 

Dakle, u tijeku je gradnja prve u nizu od najmanje 7 plutajućih nuklearnih elektrana koje će Rusija izgraditi za vlastite i potrebe inozemnih naručitelja. Ta prva plutajuća nuklearka radi se u brodogradilištu u Sankt Petersburgu a biti će puštena u rad 2014. godine u blizini ruskog poluotoka Kamčatka.

Projekt vodi kompanija Rosenergoatom (Rosatom), čiji glasnogovornik Sergej Zavjalov kaže kako troškovi izgradnje iznose oko 11 milijardi rubalja, odnosno 400 milijuna dolara, a izgradnja mora biti dovršena najkasnije u roku od 4 godine.

Dekan Odjela za upravljanje i visokotehnološku ekonomiju Ruskog nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja, Aleksandar Putilov, izjavio je danas kako će postrojenje biti sagrađeno na vrijeme, testirano i pušteno u rad u zadanom roku, a nakon toga se očekuju narudžbe iz više zemalja širom svijeta, koje su već pokazale veliki interes.

Ruska plutajuća elektrana će imati snagu od 70 megavata, bit će postavljena na teglenicu uz neposrednu blizinu obale, a struja će se distribuirati visokoenergetskim kablovima ka unutrašnjosti Rusije. U slučaju potrebe, elektrana može proizvoditi toplotnu energiju, kao i desalinizirati morsku vodu za potrebe hlađenja nuklearnih reaktora.

Nismo sigurni koliko je pametno graditi nuklearke koje plutaju na vodi, pogotovo nakon potresa u Japanu, odnosno tsunamija koji je pogodio i oštetio elektranu koja se nalazila na obali, no ruski stručnjaci drže kako se takva postrojenja mogu postavljati u more na područjima koja su "gotovo 100% sigurna od takvih katastrofa".

Vjerojatno nitko ne bi bio sretniji od nas da koristimo isključivo izvore obnovljive i zdrave energije, no kada se postavi pitanje želimo li navečer sjediti u mraku, onda smo spremni na brojne kompromise.

No ipak, baš ne bismo voljeli da nam neka nuklearka dopluta u Jadran.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->