Nalazite se
  • Pop Tech
  • Bakterije i laseri za otkrivanje mina
Članak
Objavljeno: 13.04.2017. 12:49

Bakterijski senzor 

Bakterije i laseri za otkrivanje mina

Ovom metodom će otkrivanje mina biti znatno manje rizičan posao.

Bakterije i laseri za otkrivanje mina

Minska polja kakva se nažalost još uvijek mogu naći u Hrvatskoj i BiH, gotovo svake godine uzmu poneki život članova timova za razminiranje, kao stanovnika kritičnih područja.

Znanstvenici sveučilišta Hebrew University of Jerusalem smatraju da su pronašli metodu koja bi taj problem mogla uvelike riješiti. Njihova metoda uključuje bakterije koje su modificirane na taj način da isijavaju fluoroscentni sjaj u nazočnosti opasnih eksploziva i specijalni laserski detektor koji će precizno locirati mine zakopane u tlu.

U svojem znanstvenom radu znanstvenici opisuju da se bakterije mogu raspršiti na veliko područje s tla ili iz zraka. Bakterija pri detektiranju isparenja eksploziva koja nastaju iz starih nagaznih mina emitira fluoroscentni sjaj koji se može uloviti autonomnim laserskim sustavom skeniranja kojim ne treba upravljati čovjek, pa sustav detekcije mina može u potpunosti ukloniti "ljudski faktor".

Za sada nije poznato kada bi se ovaj sustav mogao uvesti u operativnu uporabu na područjima zagađenim minama, no nadamo se da će to biti čim prije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam