Nalazite se
  • Pop Tech
  • Asfalt s grafenom protiv rupa na cestama
Članak
Objavljeno: 10.11.2019. 12:47

G+ asfalt 

Asfalt s grafenom protiv rupa na cestama

Nakon Italije, pokusne ceste s asfaltom u kojem se nalazi grafen stižu u druge dijelove svijeta.

Asfalt s grafenom protiv rupa na cestama

Rupe koje se otvaraju na prometnicama jedna su od najvećih noćnih mora za tvrtke koje se bave cestogradnjom, jedinicama lokalne uprave i dakako vozačima. Vjerojatno ste više puta vidjeli kako se na starim, pokrpanim, ali i novim cestama vrlo brzo otvaraju opasne rupe koje mogu stvoriti opasne nesreće, jer postojeća tehnologija gradnje nije u stanju na dulje vrijeme spriječiti propadanje asfalta, posebice u područjima koja su izložena čestim kišama i drastičnim promjenama temperature.

Dvije talijanske tvrtke, Directa Plus, koja se bavi izradom proizvoda od grafena i Iterchimica koja razvija inovacije u cestogradnji, zajedničkim su snagama razvili tehnologiju izrade i polaganja asfalta ojačanog grafenom, "čudesnim materijalom" kojeg čini dvodimenzionalna ugljikova struktura debljine jednog atoma. Zbog iznimnih mehaničkih svojstava (velike gustoće, čvrstoće, elastičnosti), velike električne vodljivosti i gotovo potpune prozirnosti, grafen se smatra jednim od materijala budućnosti koji će svoju primjenu naći u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova, zaslona, odjeće, ali i u izradi asfalta koji će biti znatno izdržljiviji od današnjeg.

Directa Plus i Iterchimica izgradili su dvije pokusne ceste s gornja 2 sloja s novim G+ (grafenski ojačanim) asfaltom u Rimu i Milanu, koje su se nakon testiranja pokazale izuzetno izdržljivim, odnosno, kako tvrde, čak 250% izdržljivijim u odnosu na postojeće.

Pored toga, testovi s pješacima i vozilima ukazali su da se indirektna tenzilna snaga povećala za 35%, a za 46% se povećala otpornost na deformaciju pri temperaturi od 40°C.

Nakon uspješnog testiranja za talijanski G+ asfalt su se zainteresirale brojne države širom svijeta među kojima su Velika Britanija, SAD i Oman, pa će testovi biti provedeni i kod njih, nakon čega bi "grafenske ceste" trebale krenuti u komercijalnu gradnju. Hoće li naš HAC također sagraditi koju saznat ćemo uskoro, a do tada i dalje gledajte dobro u cestu kojom vozite.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->