Nalazite se
  • Pop Tech
  • Američki skijaši koriste VR i slušalice s elektrošokovima
Članak
Objavljeno: 07.02.2018. 12:09

Zimska Olimpijada 2018 

Američki skijaši koriste VR i slušalice s elektrošokovima

Zahvaljući VR-u, svi američki skijaši već mjesecima virtualno treniraju na padininama Pyeongchanga.

Američki skijaši koriste VR i slušalice s elektrošokovima

Bljeskave naočale s kojima je Vlado Šola trenirao reflekse vratara naše rukometne reprezentacije nisu nam previše pomogle u jurišanju na vrh Europe, no Američki olimpijci vjeruju da će im tehnologija uvelike poboljšati performanse u južnokorejskom Pyeongchangu tijekom zimske Olimpijade.

Trener Troy Taylor koji koristi tehnološke gadgete na skijašima i skijašicama poput Lindsey Vonn i Mikaele Shiffrin, omogućio je američkim sportašima da mjesecima uoči Olimpijade dobro upoznaju sve padine planinskog masiva Taebaek u Pyeongchangu, što bi po njemu moglo stvoriti odlučujuću prednost, obzirom da te staze nisu poznate drugim skijašima koji voze utrke svjetskog kupa.

Uz pomoć STRIVR-ovog 360 videa koji se gleda pomoću Oculus Rift i Samsung Gear headsetova, Amerikanci su snimili vožnje na padinama, omogućivši skijašima i skijašicama da stalno iznova voze na svim stazama, čime su im, kako kažu omogućili mentalni pristup borilištima na kojima će se odvijati natjecanja na Olimpijskim igrama.

Tijekom virtualne vožnje skijaši stoje na balansirajućoj platformi kako bi se borili i s ravnotežom, a pored toga, američki sportaši koriste i Halo Sport slušalice koje emitiraju blage električne impulse u motorni korteks, odnosno dio mozga koji je zadužen za kretanje. Ti bi im "elektrošovi" trebali ubrzati napredak u treningu kako bi dobili veću snagu, eksplozivnost, izdržljivost i "memoriju mišića".

Osim ove dvije tehnologije, skijašice i skijaši SAD-a koriste i "Šoline naočale", odnosno stroboskopske Vima naočale koje bljeskovima reduciraju vidljivost i time bi skijašima trebale pomoći u vožnjama u kojima je zbog vremenskih prilika moguća slaba vidljivost na stazama.

Koliko će tehnologija pomoći Amerima u skijanju saznat ćemo uskoro, no sudeći prema tome u kakvoj je formi Lindsey Vonn, mislimo da bi pobjeđivala i da joj stave vreću na glavu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam