Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Za 10 godina mogli bismo živjeti bez fosilnih goriva
Članak
Objavljeno: 18.04.2016. 12:57

Studija 

Za 10 godina mogli bismo živjeti bez fosilnih goriva

Kada bismo uložili dovoljno truda, mogli bismo vrlo brzo koristiti isključivo čistu energiju.

Za 10 godina mogli bismo živjeti bez fosilnih goriva

Kraj energetskog razdoblja fosilnih goriva možda nam je puno bliži nego što mislimo. Prema rezultatima najnovije studije koju je provelo Sveučilište u Sussexu, ljudi bi se mogli riješiti korištenja nafte i ugljena unutar jednog desetljeća.

Ova studija koju su proveli profesor Benjamin Sovacool i članovi njegovog tima grupe Sussex Energy Group, temelji se najvećim dijelom prema povijesnim podacima o energetskim tranzicijama koje su se događale svaki puta kada bi došle u kombinaciji "čvrstih državnih energetskih  politika i ekonomskih ili okolišnih inicijativa".

Prema istraživanjima Sveučilišta u Sussexu, trebalo je 11 godina da kanadska pokrajina Ontario napusti ugljen kao energent, dok je Indoneziji trebalo samo tri godine da ukloni dvije trećine peći na loživo ulje i zamijeni ih pećima na plin, dok je Francuskoj trebalo 12 godina da udio nuklearne energije s 4 posto poveća na 40 posto. U svim slučajevima su na takve ubrzane tranzicije utjecale politike vlada u kombinaciji s navikama ponašanja potrošača, pri čemu su dodatan pritisak stvarali dioničari.

Profesor Sovacool stoga vjeruje da će iduća energetska revolucija trajati puno kraće nego u povijesti i to na svim mjestima na kojima postoji politička i ekonomska volja da se naprave pomaci u tehnologiji, zakonskoj regulativi, cijenama i ponašanju samih korisnika. 

Time Sovacool svima poručuje da tranzicije s prljave na čistu energiju ne bi trebale ići tako sporo kao što se većinom komunicira u javnosti, već je potrebno samo da svi uložimo zajednički napor u rješavanje tog pitanja.

Mada Sovacool to direktno ne govori, jasno je da veliku ulogu u ovome imaju i drugi faktori, poput otpora industrije fosilnih goriva, te političara koji ju podržavaju, a tu je i problem sa zemljama u razvoju koje si vrlo teško mogu priuštiti tranziciju na čistu energiju iz jednostavnog razloga jer za to nemaju dovoljno novaca.

Znanstvenik stoga kaže da usprkos činjenici što njegova studija ukazuje na mogućnost ubrzane tranzicije na zdraviju energiju, zasad nitko ne može predvidjeti koliko će za to trebati proteći vremena u stvarnosti.   

Izvor: University of Sussex

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam