Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.07.2011. 16:09

Falsifikati 

U EU se povećava količina lažnih proizvoda

Carinske službe zemalja Europske unije, tijekom prošle godine zabilježile su zapljene falsificirane robe u vrijednosti od milijardu Eura, što ukazuje na rast te vrste kriminala.

U EU se povećava količina lažnih proizvoda

U Europskoj uniji se drastično povećava količina falsificiranih proizvoda, mada postoji mogućnost da je veći broj zapljena takve robe djelomično plod uspješnog rada carina i tržišnih inspekcija zemalja EU.

Prema izvještaju EU, najčešća roba koja se pokušava unijeti u europske zemlje su cigarete i drugi duhanski proizvodi, na koje otpada 42% oduzete robe. Na drugom mjestu je kancelarijski pribor (9%), a na trećem su odjeća i igračke (7%).

Osim tih proizvoda, carinici zemalja EU često oduzimaju kućne aparate , kozmetiku i lijekove, među kojima se falsifikati najčešće odnose na sredstva za povećanje potencije (lažnu viagru) i sredstva za mršavljenje.

 najviše lažne robe se pokušava unijeti u Njemačku i Veliku Britaniju 

Čak 85% svih lažnjaka proizvedeno je u Kini, a rute preko kojih ta roba stiže uključuju Hong Kong, Indiju, Tursku i Moldaviju.

Zbog sve većeg porasta prodaje preko interneta, falsificirana roba u zadnje vrijeme dolazi i putem pošte, pa je tako prošle godine zaplijenjeno 80.00 različitih pošiljaka, što je dvostruko više nego 2009. godine, navodi izviješće EU.

Među zemljama EU, najviše se lažne robe pokušava unijeti u Njemačku i Veliku Britaniju, na koje otpada više od polovice falsificirane robe.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam