Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.05.2015. 10:31

Kalifornija 

Prometne nesreće s Googleovim autonomnim autima

Autonomni auti su sudjelovali u prometnim nesrećama, ali Google ne priznaje krivnju ni za jednu.

Prometne nesreće s Googleovim autonomnim autima

Od kako je Google dobio dozvolu za korištenje autonomnih automobila na autocestama u Kaliforniji, njegovih 48 automobila krstari tom američkom saveznom državom, kako bi se demonstrirala njihova učinkovitost i sigurnost.

Nakon što su neki mediji u posljednje vrijeme počeli izvještavati o prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali Googleovi autonomni automobili, čime su sugerirali da nisu toliko sigurni kao što tvrdi Google, na svojem se blogu oglasio Chris Urmson, direktor Googleovog programa autonomnih automobila.

Urmson je rekao da su Googleovi automobili tijekom 6 godina korištenja do sada prešli oko 1,7 milijuna milja (2,7 milijuna km), te su se našli u 11 prometnih incidenata. Naglašava da se u svim slučajevima radilo o sudarima s vrlo malom štetom, te da niti u jednom slučaju krivnja nije pala na "robote" koji voze automobile, već su svaki puta bili krivi drugi sudionici u prometu.

Pored toga kaže, da algoritmi koji upravljaju Googleovim automobilima imaju prioritet izbjegavanja nesreća, što znači da ne voze točno prema propisima i ponašaju se kao da će se tako voziti i drugi sudionici, već računaju na ljudski faktor greške. Kao primjer navodi slučajeve ulaska Googleovih automobila u križanje odmah kada se pali zeleno svjetlo. Googleov auto prije ulaska u križanje na kojem se tek zapalilo zeleno svjetlo, uvijek malo oklijeva i nastoji sagledati sve smjerove kretanja, jer je to jedna od situacija u kojima ljudski vozači najčešće izazovu nesreću prolaskom kroz crveno svjetlo zbog "hvatanja žutog“.

Što se tiče šteta u sudarima u kojima su sudjelovali Googleovi autonomni auti, radilo se uglavnom o "manjim udarcima u branike", pri čemu su se drugi automobili zabijali u stražnju stranu pametnih automobila.

"Udarci u stražnju stranu su jedan od najčešćih prometnih udesa u Americi, a vozač koji se nalazi ispred najčešće ne može učiniti ništa kako bi ih izbjegao", navodi Urmson.

Izvor: Chris Urmson BlogVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->