Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.02.2020. 11:01

Epidemija 

Koronavirus bi mogao utjecati na tehnološke divove

Analitičari smatraju da bi epidemija koronavirusa mogla dovesti do smanjene prodaje tehnoloških proizvoda.

Koronavirus bi mogao utjecati na tehnološke divove

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija širenje koronavirusa proglasila globalnom krizom, mnogi stručnjaci iz raznih sfera života, od sporta, politike i biznisa, pa sve do kulture i znanosti počeli su iznositi svoja predviđanja o mogućem utjecaju epidemije na njihova područja.

Analitičari tvrtke GlobalData predviđaju posljedice širenja koronavirusa na velike tehnološke tvrtke, pa kažu da prve posljedice već osjećaju Amazon, Microsoft i Apple koji su suočeni s restrikcijama za putovanje u Kinu i iz Kine, što će između ostaloga izazvati probleme u proizvodnji raznih proizvoda, obzirom da se brojne tvornice nalaze u Kini.

Što se konkretnih proizvoda tiče, GlobalData ukazuje na uređaje kojih bi moglo ponestajati, poput PC komponenti i periferije te potrošačkih uređaja poput iPhoneova, Echo pametnih zvučnika, Xbox i PlayStation konzola, budući da se to sve proizvodi u Kini.

"Čak i ukoliko je proizvodnja tih tehnologija tek privremeno zaustavljena, kao što se desilo s Teslinom tvornicom u Šangaju, utjecaj smanjene proizvodnje mogao bi se protezati cijelom 2020. godinom", navodi GlobalData.

Pored toga očekuje se i veliki utjecaj epidemije na kinesko tržište, pa se procjenjuje veliki pad prodaje IT proizvoda u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, barem što se tiče ovog kvartala, jer tvrtke trenutno ostvaruju tek 15% prodaje u odnosu na poslovanje uoči pojave koronavirusa, a to bi posebno moglo pogoditi Apple.

GlobalData je prije pojave virusa predvidio rast ICT tržišta u Kini stopom od 7,9% godišnje u razdoblju između 2019. i 2023. godine, no sada su predviđanja smanjili na samo 2%.

Najveći utjecaj epidemije će dakako pretrpjeti kineske tvrtke, pa GlobalData predviđa da će posebno biti pogođeni tehnološki giganti koji uključuju Huawei, ZTE, Xiaomi, Oppo i Vivo.

"Konačno, čini se da epidemija nije samo test za kinesku vladu i njezin zdravstveni sustav, već će testirati i sposobnost kineskih tehnoloških divova da se odupru krizi", navodi Nishant Singh, šef odjela Tchnology and Telecoms Data u kompaniji GlobalData.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->