Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.06.2024. 12:38

AI glazba 

Izdavačke kuće tuže AI generatore glazbe

Velike glazbene kuće tuže Suno i Udio jer smatraju da su AI modele obučavale na pjesmama zaštićenim autorskim pravima.

Izdavačke kuće tuže AI generatore glazbe

Američko udruženje diskografske industrije (RIAA), u ime glazbenih izdavačkih kuća Universal Music Group, Warner Music Group i Sony Music Group tužilo je AI startupe Suno i Udio zbog navodnog kršenja autorskih prava na djela zaštićena autorskim pravom.

Oni pred saveznim sudom SAD-a optužuju Suno i Udio za skidanje njihovih pjesama zaštićenih autorskim pravima s interneta koje su koristili za obuku AI generatora i traže odštetu po svakom prekršenom djelu.

Suno AI i Udio AI su startupi s generativnim AI modelima koji generiraju glazbu na temelju unosa teksta, što znači da tekstualnim unosom možete zatražiti da vam AI napravi pjesmu određenog žanra, odsviranu određenim tempom na zadanim instrumentima, doda vokal prema vašim preferencijama i kreira čak i tekst pjesme na bilo kojem jeziku (uključujući i hrvatski, mada vam to ne bismo preporučili).

Mi smo isprobali Suno i moramo priznati da su rezultati prilično impresivni, jer možete dobiti doista odlične pjesme, posebice u pop ili rock žanru.

Ono što smo primijetili je da nas te pjesme malo podsjećaju na neke koje znamo, ali više po stilu i atmosferi, a ne po prekopiranim dionicama, jer model ništa ne plagira, tako da mislimo kako će glazbenim studijima biti teško dokazati kršenje autorskih prava.

No, kao i u slučaju tužbi protiv ChatGPT-a, ako se otkrije da AI modeli u bazi setova podataka za obuku imaju pjesme za koje nisu platile autorska prava izdavačima, izdavačke kuće bi mogle pobijediti na sudu, mada vjerujemo da će se to riješiti vansudskom nagodbom, odnosno nekom lovom koja bi mogla zadovoljiti izdavače i spriječiti besmislena suđenja koja bi mogla potrajati godinama. 

Prema Bloombergu, suosnivač startupa Suno Mikey Shulman rekao je da je praksa tvrtke legalna i prilično u skladu s onim što rade ljudi.

To nam zvuči jako logično, jer se i ljudski kompozitori "obučavaju" na temelju onoga što su čuli i ako nam pustite bilo koju pjesmu bilo kojeg banda na svijetu, odmah ćemo vam reći koji su joj uzori, a to sigurno nije kažnjivo.

Vezani sadržaji
Ključne riječi udio RIAA Suno
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->