Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.06.2024. 13:17

Europska komisija 

Appleov App Store krši digitalna pravila EU

Apple riskira milijarde eura kazni nakon što je Europska unija otkrila da App Store krši europska pravila digitalnog natjecanja.

Appleov App Store krši digitalna pravila EU

Europska komisija je upozorila Apple o "preliminarnom stajalištu" da pravila App Storea ograničavaju programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače na alternativne kanale za ponude i sadržaj.

Ovo je prvi puta da je Komisija iznijela službenu optužbu protiv tehnološke tvrtke prema novim pravilima, nakon otvaranja prve DMA istrage protiv Applea, Googlea i Mete u ožujku.

Apple je rekao da je napravio niz promjena kako bi se uskladio s pravilima kao odgovor na povratne informacije programera i EU regulatora tijekom proteklih mjeseci, te da će nastaviti surađivati ​​s Europskom komisijom, no EK očito nije bila zadovoljna tom izjavom pa sada nastavlja istragu.

Ako se stajalište Komisije potvrdi, do kraja ožujka 2025. donijet će se odluka o nepoštivanju europskih pravila o tržišnom natjecanju na digitalnom tržištu, što će otvoriti put novčanim kaznama koje mogu biti izražene u milijardama eura, jer Komisija ima ovlasti izreći novčane kazne u visini do 10 posto ukupnog globalnog prometa tvrtke.

DMA pravila znače da Apple mora dopustiti programerima koji distribuiraju aplikacije putem App Storea da besplatno informiraju korisnike o alternativnim jeftinijim mogućnostima kupnje, usmjeruju ih na te ponude i omogućuju im kupnju, a to prema nalazima komisije nije bio slučaj.

Apple nije jedini tehnološki gigant kojem prijete ogromne kazne zbog nepoštivanja europskih zakona, jer se na nišanu EK nalaze i Alphabet (Google), Amazon,Meta, Microsoft, TikTok (ByteDance) i Booking.com.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple Europska komisija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->