Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.07.2018. 09:49

Slučaj Cambridge Analytica 

ICO kaznio Facebook s pola milijuna funti

Britanski regulator za zaštitu podataka kažnjava Facebook zbog slučaja Cambridge Analytica.

ICO kaznio Facebook s pola milijuna funti

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja skandala s tvrtkom Cambridge Analytica koja je koristila privatne podatke korisnika Facebooka uz njegovu prešutnu dozvolu, izgleda da će najveća društvena mreža napokon platiti prvu kaznu, iako je Mark Zuckerberg pred američkim Senatom vrlo uspješno odgovarao na optužbe u vezi tog slučaja i općenite zaštite privatnih podataka. Britanski regulator za zaštitu podataka  ICO (Information Commissioner’s Office) donio je odluku da Facebook treba platiti pola milijuna funti (4,17 milijuna kuna) zbog ugrožavanja zaštite prava privatnosti, što je maksimalna novčana kazna za to djelo koju predviđa zakon.

Dakako, pitanje je hoće li Facebook doista platiti kaznu, jer još ima na raspolaganju pravnih alata poput prava na žalbu, pa navode da će uskoro odgovoriti na izvještaj ICO-a.

Ovo neće biti jedina kazna koja prijeti Facebooku jer američki FTC (Federal Trade Commission) također vodi postupak protiv njega uz pomoć FBI-a i Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam