Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.06.2023. 09:44

68 Projekata

EU odobrila 8 mlrd. EUR za razvoj čipova

Izvršno tijelo Europske unije odobrilo je projekte istraživanja poluvodiča s 8 milijardi eura  javnih sredstava 

EU odobrila 8 mlrd. EUR za razvoj čipova

Izvršno tijelo Europske unije odobrilo je projekte istraživanja poluvodiča s 8 milijardi eura  javnih sredstava kao dio inicijative za povećanje lanca opskrbe čipovima u Uniji.

Projekti su podržani s ukupno 13,7 milijardi eura privatnih sredstava, što iznosi otprilike 22 milijarde eura, objavila je Europska komisija u četvrtak. Odobreno je ukupno 68 projekata od zajedničkog europskog interesa, poznatih kao IPCEI, a predložilo ih je 56 tvrtki iz 19 zemalja, uključujući Norvešku.

„Europa preuzima sudbinu u svoje ruke", napisao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u blogu. „Nakon što svlada najnaprednije poluvodiče, EU će postati industrijski div na tržištima budućnosti."

Komisija je predložila Zakon o čipovima Europske unije početkom 2022. godine, postavljajući ambiciozan cilj da do 2030. godine proizvede 20% svjetskih poluvodiča. Ti projekti IPCEI-a čine jednu komponentu tog plana, koji također otvara vrata za vlade da osiguraju sredstva za proizvodne pogone.

Do sada su tvrtke poput Intel Corp, Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV, GlobalFoundries Inc i Wolfspeed Inc objavile nove investicije. Također, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) razmatra izgradnju proizvodnog mjesta u Njemačkoj.

TSMC je u pregovorima da im potpore pokriju i do polovice troška tvornice u Njemačkoj.

Međutim, neke tvrtke kritiziraju vremenski okvir koji je bio potreban za odobrenje projekata IPCEI.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck pohvalio je odluku, ističući da Njemačka ima 31 projekt u 11 regija. „Na taj način možemo povećati otpornost diljem Europe u ovom važnom području i osigurati stvaranje vrijednosti i radnih mjesta", izjavio je u priopćenju za medije.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->