Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.10.2019. 16:33

Cenzura 

BBC se bori protiv cenzure dark webom

Internacionalnoj inačici BBC Newsa može se pristupiti Tor preglednikom.

BBC se bori protiv cenzure dark webom

Mnoge države u svijetu imaju običaj blokirati određene web stranice zbog političkih razloga, posebice ako kritiziraju njihovu vlast, politiku i dužnosnike. Ukoliko se pak ne odluče na potpunu blokadu, onda se barem potrude otkriti identitet i lokaciju tih korisnika koji pristupaju "neprimjerenim" webovima, pa ih u nekim slučajevima zbog toga mogu dovesti i u zatvor. 

Kako bi omogućio pristup svojim online sadržajima ljudima iz tih područja, BBC se odlučio boriti protiv cenzure "dark webom", kojem se može pristupiti Tor preglednikom. Kada pristupa internetu korištenjem Tora, identitet i lokacija korisnika se zaštićuje višeslojnom enkripcijom. Na taj način može se pristupati web stranicama na znatno anonimniji način nego drugim preglednicima, a može se i pristupiti "skrivenim" webovima koji imaju .onion sufiks.  

Mada su takvi skriveni webovi na dark webu najčešće povezani s ilegalnim aktivnostima, Tor također može pomoći i aktivistima, novinarima i drugim osobama koje žele zaobići vladine cenzure i praćenje.

Kao bi mogli pristupiti alternativnoj inačici BBC News stranice korisnici trebaju upisati URL adresu bbcnewsv2vjtpsuy.onion. Ona neće raditi u običnim preglednicima, ali korisnici Tora će putem nje doći na međunarodnu stranicu BBC vijesti, ukoliko im to nije omogućeno običnim putem u nekim zemljama među kojima su Kina, Iran i Vietnam.

Vezani sadržaji
Ključne riječi cenzura Tor BBC News dark web
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->