Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.02.2024. 16:36

FER

Ferovci pobjednici natjecanja u robotici u Abu Dhabiju

FER je pobijedio s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova.

Ferovci pobjednici natjecanja u robotici u Abu Dhabiju

Tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta iz Zagrebu (FER) pobijedio je na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava.

Team UNIZG-FER_zajednička fotka

 

FER-ov pobjednički tim sastoji se od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića.

Besposadni brod

Usprkos početnoj jakoj konkurenciji od pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, FER-ov tim kojeg vodi dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira najprije se našao se među prvih pet timova, te je na kraju proglašen pobjednikom.

U velikom finalu FER se borio bok uz bok s velikim svjetskim istraživačkimtim institucijama kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark) te su zasluženo proglašeni pobjedničkim timom i dodijeljena im je ova prestižna nagrada.

Bespilotne letjelice

Jedno od najprestižnijih robotičarskih natjecanja u svijetu, koje sponzorira predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija Sheikh Mohamed bin Zayed, održava se svakih nekoliko godina u Abu Dhabiju. Cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.
S FER-a ističu kako je nagrada još jedan dokaz kako taj fakultet kvalitetom svoje nastave i istraživanja stoji uz bok svjetskim sveučilištima.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->