Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.08.2019. 13:11

Nacionalno inovacijsko vijeće 

Divjak: Uključivanje tvrtki u ESA-u i CERN je imperativ

U Zagrebu se održava četvrta sjednica nacionalnog inovacijskog vijeća Hrvatske.

Divjak: Uključivanje tvrtki u ESA-u i CERN je imperativ

U prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja započela je četvrta sjednica nacionalnog inovacijskog vijeća koju su vodili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat koji su se uoči sjednice obratili novinarima.

IMG_5293

Ministrica Divjak u medijskom obraćanju je rekla da će jedna od glavnih tema sjednice biti prijedlog novog Zakona o znanosti i visokom obrazovanju jer su znanost i visoko obrazovanje temelj uspješnog gospodarstva, posebno u vrijeme četvrte industrijske revolucije. „Mi moramo razviti model koji će pružiti onim izvrsnima da idu naprijed i osigurati da svi imaju jednake uvjete, ali da se prepoznaje izvrsnost“, ističe ministrica.

IMG_5299

„Nakon toga će biti razgovor o strategijama razvoja Hrvatske te o temi najvećeg europskog istraživačkog programa Horizon Europe, koji se financira s više od 94 milijarde eura. Mi se moramo pripremiti za to jer ćemo o tom programu pregovarati i kada ćemo predsjedati vijećem Europske unije, ali i pripremiti ne samo našu akademsku zajednicu i institute, već prvenstveno poslovni sektor da se uključi u partnerstva koja obuhvaćaju sve od pametnog do prometa i radova pa sve do istraživanja na području raka, ili velike društvene teme kao što su migracije„ dodaje Divjak.

Ministar Horvat upoznao je novinare da je prije dva tjedna ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta raspisalo prvi u nizu natječaja za poduzetnike koji se bavi strategijom pametne specijalizacije. Interesna područja kojima se strategija bavi svedena su na pet zaokruženih cjelina za koje je ministarstvo u prvom koraku pripremilo 634 milijuna kuna, pa ministar Horvat poziva poduzetnike da apliciraju i ta sredstva iskoriste.

IMG_5302

Nakon toga je rekao da se ministarstvo nalazi pred raspisivanjem drugog natječaja koji je vezan uz istraživanje i razvoj, koji će se financirati iz prioritetne osi broj jedan koju Ministarstvo gospodarstva dijeli s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i za njega je pripremljeno 770 milijuna kuna i ima gotovo 200 milijuna kuna neutrošenih sredstava iz IR1 natječaja, tako da će kumulativno za otprilike dva tjedna za nova kumulativna rješenja na raspolaganju biti gotovo milijarda kuna i to ne samo za mikro, mala i srednja poduzeća već i za velika trgovačka društva u sinergiji s hrvatskom akademskom zajednicom. Ministar Horvat kaže kako u ovome postoji konsenzus između oba ministarstva kako bi se inovacije i znanost spojilo s realnim poduzetničkim sektorom i stvorilo involviranje znanstveno istraživačkih institucija u pomoć razvoju hrvatskog gospodarstva.

IMG_5310

Ministricu Divjak smo upitali hoće li na sjednici biti razgovora u vezi pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo Europske svemirske agencije (Hrvatska je za sada pridružena članica) i da nam ukratko kaže u kojoj je to fazi i postoji li interes domaćih tvrtki za rad u svemirskoj industriji za potrebe ESA-e.  Ministrica je rekla kako u sljedećih nekoliko godina Hrvatska ima obavezu uključivati se u različite akcije i onda može aplicirati za višu razinu, a hrvatske tvrtke su jako zainteresirane. "Imamo interesa za Europsku svemirsku agenciju i za CERN. Nama je važno da se u ovoj prvoj fazi prije svega uključe tvrtke jer je sa strane akademske zajednice interes visok, posebno za CERN. Uključivanje tvrtki je imperativ i mi ih redovito obavještavamo. To je naš cilj za ovo razdoblje prije ulaska u punopravno članstvo", dodala je ministrica Divjak.

IMG_5298

Kakvi će biti zaključci sa sjednice nacionalnog inovacijskog vijeća saznat ćemo uskoro.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->