Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2017. 12:52

RoboCup Junior Zagreb 2017 

170 natjecatelja na međunarodnom kupu mladih robotičara

Već sedmu godinu za redom održano je natjecanje Hrvatske lige robotičara.

170 natjecatelja na međunarodnom kupu mladih robotičara

Hrvatski robotički savez, Hrvatsko društvo za robotiku, OŠ Mate Lovraka uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja održali su robotičko natjecanje „RoboCup Junior Zagreb 2017“ na kojem je sudjelovalo 90 ekipa iz 5 država, s ukupno 170 natjecatelja.

IMG_0251

Već sedmu godinu zaredom održavaju se natjecanja Hrvatske lige robotičara, jednog od najvećih robotičkih natjecanja u našoj zemlji. Sve je počelo još 2011. kada se u holu Osnovne škole Mate Lovraka u zagrebačkoj Dubravi skupilo 20-tak natjecatelja s mentorima. Danas, u istoj toj školi okupilo ih se skoro deset puta više. Uz podršku mentora i roditelja odmjerili su snage sa svojim vršnjacima u 10 različitih kategorija.

IMG_0166

Uz skromna ulaganja organizatora, ali ogroman entuzijazam brojnih djelatnika škole, roditelja i mentora volontera ovaj je projekt poslao moćnu poruku - u Hrvatskoj se može i radi za bolje sutra. Od početka svog postojanja, 2013. godine Hrvatski robotički savez se uključio u organizacijsku potporu domaćih robotičkih natjecanja, a potpora se proširila i na programe sudjelovanja na inozemnim natjecanjima. Tako smo ovaj vikend saznali imena kandidata za jedno od najvećih svjetskih robotičkih natjecanja - RoboCup, koje se u ljeto 2018. godine održava u Montrealu (Kanada). Natjecanje se sastojalo od kategorija koje su u službenom RoboCup programu, te drugih koje su prilagođene početnicima, kako bi se lakše uključili u ovakva natjecanja.

IMG_0230

Organizatori navode da natjecanje nije samo sebi svrha, već je glavni cilj poticanje interesa za robotiku i programe robotičke edukacije koje provodi Hrvatski robotički savezi i ostali subjekti koji se time bave. Mnoštvo posjetitelja je imalo priliku vidjeti nadarene osnovce i srednjoškolce koji su nestrpljivo željeli pokazati koliko su napredovali u svom radu. Neki od tih robota su pravi mali znanstveni projekti u koje je uloženo mnogo vremena i truda. Roboti su pratili liniju, snalazili se u labirintima, tražili izvore topline, plesali i igrali nogomet.

IMG_0273

Na kraju su odabrani i pobjednici u svim kategorijama, pa ćemo ih predstaviti s nadom da će iduće godine natjecatelja biti još više i da će njihovi roboti biti još spretniji i pametniji. 

Rezultati
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam