Nalazite se
  • Lifestyle
  • U Hrvatskoj se sve više kupuje putem interneta
Članak
Objavljeno: 29.08.2011. 11:33

Online šoping 

U Hrvatskoj se sve više kupuje putem interneta

Danas je u svijetu sasvim normalno postalo kupovati na internetu, a i kod nas se situacija poboljšava, pokazuju rezultati istraživanja GfK.

U Hrvatskoj se sve više kupuje putem interneta

Dok je krajem prošle godine 11 posto korisnika interneta u Hrvatskoj kupovalo online, sada ih ima oko 20%, a daljnjih 12% razmišlja o tome.

Petina korisnika interneta obavlja online kupovine. Najviše ih ima u Zagrebu – oko 27%, a zatim slijede oni iz Istre/Primorja (23%), te sjeverne Hrvatske (21%). Postotak je dosta niži za Dalmaciju, Slavoniju, Liku – oko13%.

Za internetsku kupovinu više se odlučuju muškarci (22%) nego žene (17%). Zanimljive su i informacije o kupovanju internetom po dobi ispitanika. Preko interneta kupuje 9 posto ispitanika u dobi od 15 do 17 godina i 19 posto ispitanika u dobi od 18 do 24.

 najveći postotak ispitanika koji kupuju putem interneta je u dobi od 25 do 34 godina 

Najveći postotak ispitanika koji kupuju putem interneta je u dobi od 25 do 34 godina, a slijedi ih skupina od 35 do 44 (21 posto). U dobi od 45 do 54 godina 15 posto ispitanika kupuje preko interneta, te samo 9 posto starijih od 55 godina.

Na pitanje o namjerama kupovine putem interneta, za one koji to sada ne čine, u narednih 12 mjeseci samo je 1 posto sigurno namjerava kupovati putem interneta, 11 posto vjerojatno. 34 posto ispitanika odgovorilo je da vjerojatno neće početi kupovati preko internta, dok je 54 posto sigurno da neće.

Iskustva iz drugih zemalja, ali i razvoj domaćih ponuđača roba/usluga putem Interneta, ukazuju na sve veće mogućnosti daljnjeg uspona online trgovine.

Prikazani podaci rezultat su istraživanja na reprezentativnom uzorku od tisuću građana Hrvatske, starijih od 15 godina, metodom osobne ankete u kućanstvu u srpnju ove godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam