Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2024. 10:51

LG 27SR50F-W

Svake godine sve pametniji

Ako vam treba jedan ekran za sve potrebe, pronašli ste ono što tražite. LG je svoj monitor naoružao WebOS sustavom što mu je otvorilo brojne nove mogućnosti.

Svake godine sve pametniji

Postoji li jedan monitor koji može preuzeti sve zadatke, koji je idealan kako za studenta, tako i za kućno računalo, pa i jednostavan office sustav kojim se možete povezivati na udaljeno računalo? S tim pitanjem došli smo do LG-jevog monitora koji nudi sve potrebno po vrlo atraktivnoj cijeni te smo ga odmah odlučili i isprobati. Osim što nam je to omogućilo da za radnog vremena provjerimo kakve su mu gaming mogućnosti, jednostavno smo morali testirati i nekoliko streaming servisa kako bismo se uvjerili da sve radi.

LG_27SR50F-1-25

S jednostavnim pakiranjem, slaganje monitora je brzo te se montira na stalak od dva dijela. Prvo pričvrstite držač na sam monitor, a pridržavat će ga integrirani držač, no dodatno ga pričvrstite s dva vijka s donje strane, što je i jasno opisano naljepnicama na samom monitoru. Zatim još pričvrstite donji dio stalka i sa trećim vijkom njega pričvrstite za dobivanje kompletnog monitora, a sve se skupa riješi za pet minuta.

LG_27SR50F-1

Ovdje je riječ o 27” pametnom monitoru koji vam donosi svestranost televizora, no istovremeno nudi pravilan raspored piksela kako bi se mogao koristiti kao pravi PC monitor. Dobivate gotovo nepostojeće obrube s tri strane, a samo je dno nešto deblje te su se ovdje smjestila i dva zvučnika usmjerena prema stolu. Monitor za koji smo se mi odlučili dolazi sa bijelom plastičnom maskom koja će ga odlično uklopiti ako se primjerice odlučite za RGB rasvjetu prostora.

LG_27SR50F-1-2

Straga imamo zanimljiv pristup gdje je stalak odvojen od vijaka koji omogućuju montiranje VESA nosača. To vam omogućuje da na stražnju stranu monitora odmah postavite i mini računala kakva smo tu i tamo recenzirali, a koja često dolaze već sa svime što trebaju da ih se montira upravo na ovakve monitore za vrlo atraktivan AiO setup. Pored VESA lokacije za montažu imamo blago udubljene priključke, a tu su dva USB 2.0 utora te dva HDMI utora, od kojih jedan podržava eARC sustav za povezivanje eksternih zvučnika poput modernih soundbar sustava koji će vam proširiti soundstage za gledanje filmova i glazbe koju vam sustav nudi.

LG_27SR50F-1-13

Na kraju, tu je i LG-jev utor za napajanje, a dobivate eksternu kocku koja vam omogućuje da do monitora ide samo tanka suptilna žica. Sprijeda vas dočekuje već spomenuti 27-inčni zaslon koji donosi IPS kvalitetu, a budući da je matiran, značajno će ublažiti odbljeske rasvjete ili prozora iza vas. No, naravno, savjetujemo da ipak ekran okrenete od jakih izvora svijetlosti. Monitor dolazi sa FullHD rezolucijom, a podržava i reprodukciju HDR sadržaja za precizan prikaz svega što na njemu gledate uz maksimalnu svjetlinu do 250 cd/m².

LG_27SR50F-1-4

Kako se radi o pametnom monitoru, s njime dolazi i daljinski upravljač s gotovo istim dizajnom kao i kod njihovih modernih televizora, a nudi sve što vam treba za brzu kontrolu postavki, kretanje brojnim menijima i aplikacijama, a tu su i gumbi za brzi pristup raznim streaming servisima.

Kod prvog paljenja monitora prolazite kroz standardne korake kao i kod postavljanja LG televizora, a dočekuje vas njihov moderan WebOS sustav sa svojim atraktivnim sučeljem.

LG_27SR50F-1-5

Podijeljeno je u tri “razine” od kojih prva nudi nove zanimljive preporuke, druga vam nudi brzi pristup raznim mogućnostima pametnog sustava, dok je treća razina lista svih aplikacija na monitoru kojima možete pristupiti, bilo da se radi o streaming servisima ili drugim zanimljivim aplikacijama iz njihovog dućana koje naravno možete i naknadno preuzimati te se pretplaćivati. Mi smo ovdje odmah uronili u postavke i mogućnosti sustava kada pričamo o prikazu sadržaja. kao i reprodukciji zvuka. Odmah vam se prikazuju često korištene stavke što je uvijek plus, no lako možete istražiti cijeli sustav.

LG_27SR50F-1-7

Tako za generalni prikaz sadržaja imate veći broj unaprijed definiranih postavki, od gledanja filmova, igranja, sporta, ili pak postavki idealnih za gledanje danju ili noću, što prilagođava boje i svjetlinu zaslona. Možete naknadno otići i u detaljnije postavke pa prilagođavati boju, odnosno toplinu prikaza, intenzitet kontrasta i tamnih scena, te drugih sličnih postavki. Tu je i neizostavno ublaživanje plavog svjetla koje se može upaliti bez obzira u kojem načinu rada gledate u monitor, a smanjuje umor očiju u večernjim satima. Kada pričamo o zvukovima, osim integriranih zvučnika snage 2x 5 W, sustav vam omogućuje prebacivanje izvora na zvučnike povezane žicom ili pak bežične zvučnike, a tu je i integrirani ekvilajzer za prilagođavanje detalja zvuka.

LG_27SR50F-1-8

Uz sve to, monitor nudi i AI preporuke kojima daje pametne savjete na početnom zaslonu sustava. Ako nemate daljinski pri ruci, monitor se pali gumbom na dnu, čije će kućište svijetliti crveno dok je monitor isključen. Kad ga tek postavite, kao i svaki drugi sustav, preporučeno ga je ažurirati, što smo naravno i napravili. Sam WebOS od LG-ja ažurirate unutar postavki monitora, a pojedine aplikacije možete ažurirati unutar njihovog dućana pod nazivom “Apps” kako bi ispravno radile i kako biste imali sve najnovije funkcije dostupne korisnicima.

LG_27SR50F-1-14

Ovdje se monitor po nama dijeli na tri ključna dijela korištenja, a to su streaming aplikacije, povezivanje vanjskog izvora (primjerice laptopa), te na kraju remote uredski prostor gdje pametni monitor omogućuje povezivanje na neki od office servisa i rad od kuće gdje vam osim monitora trebaju samo miš i tipkovnica i spremni ste za akciju (nakon prijave naravno). Monitor će vam sve mogućnosti prikazati kroz dizajnirane izbornike s kojima prikazuje kako se na koji sustav povezati, kada to bude potrebno, makar to bile IoT žarulje kojima monitor može upravljati unutar vašeg doma na temelju vaših želja i sadržaja koji se prikazuje.

LG_27SR50F-1-15

Mi smo avanturu počeli s malo YouTubea koji nam je odmah ponudio streaming glazbe te prikaz prekrasnih krajolika kojima možete ispuniti svaki prostor dok se bavite nečim drugim. Na YouTube se možete prijaviti svojim računom, a ako ste ga ikada koristili na televizoru, znate da je kontrola jednostavna s priloženim daljinskim upravljačem.

LG_27SR50F-1-17

No, bilo je vrijeme da pogledamo i što Netflix ima novo u ponudi pa smo za radnog vremena pogledali par epizoda nove serije “The Gentlemen” koja svojim tamnim scenama i HDR podrškom odlično prikazuje mogućnosti monitora. Idealno za opuštanje nakon dugog dana, bilo učenja u školi ili na faksu. Kako bismo stvarno utvrdili performanse, morali smo pogledati i Izgubljeni grad na Netflixu koji je pokazao odličnu reprodukciju boja i kontrasta, pa će svaki korisnik biti zadovoljan s ovim monitorom kada je vrijeme za odmor i razonodu.

LG_27SR50F-1-21

Na kraju je došlo vrijeme i da monitor povežemo s laptopom gdje vidimo pravu prednost ovakvih sustava. Kako smo spomenuli, ipak je riječ o monitoru pa dolazi s pravilnim RGB pikselima, što je iznimno bitno kod prikaza sadržaja visokog kontrasta poput teksta ili web stranica kako bi bio jasan i čitljiv. Ovdje smo se zabavljali standardnim Office programima i objavljivanjem sadržaja na web, te je zaslon odličan jer ga možete prilagoditi svojim potrebama, a lako postavljanje rada smanjenim plavim svjetlom uvelike će olakšati rad vašim očima.

LG_27SR50F-1-18

Na kraju smo odlučili i malo zaigrati, koliko to uredski laptop dopušta, a FullHD rezolucija za to se pokazala idealnom, kao i HDMI utor. Igre koje podržavaju HDR prikaz također rade bez puno postavljanja, te je monitor u načinu rada za igranje vrlo responzivan bez primjetnog kašnjenja slike pa su svi oblici razonode na njemu osigurani.

LG_27SR50F-1-19

LG 27SR50F-W, kako je kod nas poznat, osigurava sve što je osobi potrebno za rad i razonodu u jednom jednostavnom sustavu sa modernim sučeljem te smo se brzo na njega navikli, pogotovo kada je potrebno mijenjati postavke, a imate daljinski upravljač za sve. Onda, kada je posao gotov ili vam treba pauza, u jednom kliku možete pokrenuti epizodu omiljene serije i samo se nasloniti, a zatim nastaviti s radom čim ona završi za kompletno iskustvo modernog monitora.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->