Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.02.2014. 16:34

Bijeg  

Šef Mt.Goxa dao ostavku, nazire li se kraj bitcoina?

Ni mjesec dana nakon izbijanja afere u kojoj korisnici nisu došli do svog novca, Mark Karpeles napušta burzu

Šef Mt.Goxa dao ostavku, nazire li se kraj bitcoina?

 Glavni izvršni direktor Botcoin zaklade Mark Karpeles dao je ostavku nakon još jedne afere koja je u posljednjih uzdrmala Mt.Gox, najveću bitcoin burzu na svijetu.Ostavka je uslijedila nakon niza neugodnosti koje je Mt.Gox uzrokovao korisnicima, a koji su sve glasnije negodovali što ne mogu povući bitcoine s burze. U Mt.Goxu su to opravdavali tehničkim problemima. Bitcoin investitori koji su trgovali na Mt.Goxu rekli su nam kako je Mt.Gox i prije znao imati problema.

Događalo se da korisnici nisu mogli nakon trgovanja doći do svog novca, znali su čekati i više od dva tjedna da im se isplati novac. Ovaj put, problem je malo veći jer ne samo da ne mogu doći do američkih dolara već nisu mogli ni povući bitcoine. To je izazvalo popriličan revolt korisnika u svijetu koji su prije desetak dana prosvjedovali ispred sjedišta Mt.Goxa u Tokiju tražeći Karpelesovu ostavku. Kako se sve to odrazilo na novčanike korisnika govori činjenica da je cijena te bitcoina na Mt.Goxu danas 160 dolara dok je na CoinDesku 570 dolara.

Probleme sa transakcijama imali su oko 70 posto investitora na Mt.Goxu, a odgovorni su se cijelo vrijeme pravdali tehničkim problemom, odnosno bugom kojeg su otkrili u softveru kojim se bitcoini prebacuju u korisnikov novčanik. Upućeni smatraju da je zapravo ovaj slučaj kap koja je prelila čašu i da Mt.Gox zapravo umire.

Tvrde kako ovo nije prvi put da  Mt.Gox ima tehničkih problema, ali isto tako smatraju da to i nije jedini problem.

Podsjetimo, jedan od najvažnijih trenutaka u Mt.Goxovoj sudbini je bio onaj kada su američke vlasti u svibnju prošle godine otkrile najveću bitcoin transakciju i zaplijenile gotovo 3 milijuna dolara. Sredstva, koja su pripadala Mutum Sigillum LLC, američkoj podružnici tokijskog Mt.Goxa, kontrolirala je Dwolla (američki servis posrednik za trgovinu bitcoinima, poput PayPala). FBI je tada odlučio oduzeti taj novac jer je vlasnik Mt.Goxa, Mark Karpeles, navodno ilegalno otvorio taj račun kako bi izvršio prijenos novca. Karpeles je tada tvrdio da je radio sve po američkim propisma. 

Nakon toga, američki satartup CoinLab podnio je tužnu protiv Mt.Goxa tešku 75 milijuna američkih dolara (pravih, a ne virtualnih) na ime pretrpljene štete. U tužbi su naveli da Mt.Gox nije poštovao dogovor s CoinLabom o podjeli tržišta prema kojem im je je Mt.Gox trebao prepustiti američko i kanadsko tržište. Prema tom dogovoru CoinLab je trebao, na osnovi svojih dobrih veza s bankama, korisnicima dati povoljnije uvijete. Međutim, kako je proizašlo iz tužbe, Mt.Gox nikada nije poštovao taj dogovor te je nastavio trgovati na američkom i kanadskom tržištu, a CoinLabu nije dozvolio pristup serverima što je Amerikancima bilo neophodno za rad. Mt.Gox kasnije je odgovorio protutužbom, a nakon svih ovih događanja upućeni vjeruju da je zapravo Karpelesova ostavka samo kap koja je prelila čašu i da je sve izvjesnije da će se Mt.Gox vrlo brzo ugasiti. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi burza Bitcoin kriptovaluta Mt.Gox
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam