Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.04.2020. 10:15

STEM Games 2020 

STEM Games protiv koronavirusa

Umjesto najvećeg studentskog natjecanja, STEM Games donosi intervjue s Ivanom Đikićem i Wolfgangom Bockom.

STEM Games protiv koronavirusa

Iako se najveće međunarodno studentsko natjecanje neće održati, STEM Games organizacija nastavlja s radom, ovaj put u video intervjuu s Ivanom Đikićem i Wolfgangom Bockom. Neprilike koje su suočile cijelu Europu, pa tako i Hrvatsku, odrazile su se i na međunarodno studentsko natjecanje u znanju, sportu i esportu. Svjesni odgovornosti koju u ovim nepredvidivim okolnostima nosi cijela organizacija STEM Gamesa, već prošli mjesec je donesena odluka da se STEM Games 2020 nažalost neće održati.

Ovogodišnje natjecanje trebalo je uključiti eSport Arenu u kojoj je 40 timova trebalo odmjeriti svoje gejmerske vještine u jednoj od četiri video igre (League of Legends, Pro Evolution Soccer, Counter Strike: Global Offensive i Hearthstone), a osim iskazivanja taktike, fokusa i brzine u digitalnom okruženju, natjecatelji bi imali priliku pokazati te vještine i na terenu uz futsal, košarku, rukomet, odbojku, odbojku na pijesku, veslanje, trčanje, šah i stolni tenis.

Gamesi mogu biti ponosni na broj fakulteta koji bi se natjecao ove godine, jer je prošlogodišnja brojka od 17 fakulteta narasla na čak 23, a novi fakulteti koji su odlučili odmjeriti svoje snage su: Technische Universität Kaiserslautern (Odjel za elektrotehniku i računalno inženjerstvo i Odjel za matematiku), Sveučilište Sjever - Sveučilišni centar Varaždin, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska vojna akademija i Geodetski fakultet), SS. Sveučilište Ćirila i Metoda u Skopju (Fakultet elektrotehnike i informacijskih tehnologija) i Sveučilište u Ljubljani (Biotehnički fakultet).

Unatoč otkazivanju natjecanja ove godine, organizacija STEM Gamesa i dalje radi kako bi studentima, znanstvenicima i široj javnosti približila aktualne probleme današnjice. Jedna od glavnih tema naše svakodnevnice je ovih dana upravo borba s koronavirusom, a širenje krivih informacija i neutemeljena panika su u ovoj situaciji neizbježni.

Kako bi spriječili takvo ponašanje, organizacija STEM Gamesa odlučila je doći do kvalitetnih odgovora od stručnjaka koji imaju iskustva iz prve ruke u razvoju situacije s koronavirusom. U raspravi su svoja iskustva, razmišljanja i komentare podijelila dva cijenjena znanstvenika koja se direktno suočavaju s nekim od problema vezanih uz pojavu koronavirusa: Ivan Đikić, ovogodišnji ambasador STEM Gamesa i Wolfgang Bock u ulozi mentora matematičke arene.

Neke od tematika kojih su se dotakli su različiti pristupi u borbi protiv pandemije, matematičko modeliranje širenja koronavirusa, uloga matematičara i epidemiologa u borbi s virusom, kako trenutne mjere utječu na smanjivanje širenja zaraze te utjecaj medija na društvo.

Osim toga komentirali su i pitanja koja muče širu javnost kao što su utjecaj temperature na širenje zaraze, sezonska pojava koronavirusa, utjecaj navodnih lijekova protiv koronavirusa te razvoj cjepiva.

Cijeli intervju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->