Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.03.2024. 09:25

FER 

Ovo su novi hrvatski stručnjaci za obnovljive izvore

U Šibeniku promovirana nova generacija prvostupnika inženjera jedinstvenog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

Ovo su novi hrvatski stručnjaci za obnovljive izvore

Svečana promocija šeste generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija, koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, jedinstven studijski program Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), održana je u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku

Promociji 12 inženjera prvostupnika nazočili su gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te njegov zamjenik Danijel Mileta, a povjerenstvo za promociju činili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i privremeni voditelj Studija prof. dr. sc. Bojan Trkulja.

Gost Mario Klarić

 

„U Europskoj godini vještina poseban naglasak stavljamo na unaprjeđenje ovog studija.  Inovativan, okrenut potrebama industrije, integriran u lokalnu i regionalnu zajednicu, smješten u centru razvoja hrvatske zelene energetike, ovaj Studij služi kao primjer dobre prakse za razvoj zanimanja budućnosti i ostvarivanje ključnih rezultata klimatski neutralne budućnosti'', naglasio je dekan FER-a Bilas. 

„Ovo je sveučilišni prijediplomski studij nakon kojega naši studenti mogu nastaviti akademski put na diplomskim programima na FER-u i FSB-u ili se zaposliti u brzo rastućim granama privrede vezanim uz zelenu tranziciju.“ istaknuo je Trkulja, privremeni voditelj Studija, nastavivši: „Smanjenje emisija stakleničkih plinova ključno je za ograničavanje globalnog zagrijavanja i minimiziranje štetnih posljedica po okoliš, društvo i ekonomiju. Obnovljivi izvori energije poput solarne, vjetrene i hidroenergije nude čistu alternativu fosilnim gorivima, a pomažu smanjiti i ovisnost o uvozu fosilnih goriva, što povećava energetsku sigurnost mnogih zemalja. Povećana investicija u obnovljive izvore energije potiče razvoj novih tehnologija, stvarajući nove poslovne prilike i radna mjesta u sektorima poput inženjeringa, proizvodnje opreme, instalacija, održavanja i istraživanja.

Rektor Stjepan Lakušić

 

Grad Šibenik svoju budućnost temelji na razvoju visokoškolskog obrazovanja i implementaciji novih tehnologija te je svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija, koji su završili Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, poseban trenutak za sve nas i korak naprijed ka tom cilju. Šibenskim studentima na raspolaganju je novi studentski dom, organizirana studentska prehrana i javni gradski prijevoz te visoka razina studentskog standarda, pa su i to čimbenici kojima naša sredina dokazuje opredijeljenost razvoju visokog školstva i znanosti“, podijelio je s okupljenima gradonačelnik Burić te uputio čestitke svim promoventima, njihovim obiteljima i profesorima.

Promoventima je na uspjehu čestitao i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te podijelio: „Na Sveučilištu gradimo čvrstu vezu s gospodarstvom jer se kroz međusobnu suradnju dobivaju ideje za istraživanja koja urode novom tehnologijom ili inženjerskim rješenjem, a to sve dovodi do podizanja konkurentnosti gospodarstva i akademske zajednice. Promjene se danas kreću velikom brzinom, a energetika, elektrotehnika, strojarstvo, klimatske promjene, energetska učinkovitost i moderne energetske tehnologije u najvećoj mjeri utječu na ove promjene. Pritom najznačajniju ulogu imaju četiri komponente: čovjek, tehnologija, materijal i novac. Dobro odabrani elementi dat će najbolji rezultat, a najvažniji je ipak čovjek, odnosno stručnjak sa specifičnim znanjima i kompetencijama koje se stječu upravo na ovakvim studijskim programima.“

Prvostupnici inženjeri po završetka ovog studija mogu se zaposliti na brojnim poslovima povezanim s održivom odnosno "zelenom" energetikom, pri čemu treba znati da se trenutačno, u skladu s #NextGenerationEU i #EUGreenDeal, u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi otvara izuzetno velik broj inovativnih i dobro plaćenih radnih mjesta. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi FER FSB
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->