Nalazite se
  • Zdravlje
  • Hi-tech naočale za liječenja ambliopije
Članak
Objavljeno: 16.11.2015. 15:04

Amblyz 

Hi-tech naočale za liječenja ambliopije

Ove naočale će djeci pomoći u otklanjanju poremećaja za koji se do sada obično prekrivalo jedno oko

Hi-tech naočale za liječenja ambliopije

Ambliopija ili slabovidnost, pojava je oslabljenog vida, pri kojoj se na oku ne mogu vidjeti nikakve patološke promjene. Uzrok ambliopije je fiziološki poremećaj u mozgu, odnosno u centru za vid. U ranom djetinjstvu, dok se vid razvija, jedno oko može vidjeti slabije uslijed strabizma (razrookosti), ili uslijed refraktivne anomalije. Ako se taj poremećaj ne ukloni na vrijeme, mozak će potiskivati vidne informacije koje stižu iz slabijeg oka, a vidni centar će ostati nedovoljno prijemljiv za te informacije. Pored određivanja dobre vidne korekcije, odnosno ispravljanja refrakcijske greške naočalama, najčešća terapija ambliopije je pravovremeno povremeno zatvaranje boljeg oka i vježbanje vida na slabijem oku, no mnoge znanstvene studije su ukazale da takva metoda korekcije vida nije uvijek učinkovita. Pored toga, djeca s naočalama na kojima je jedno staklo potpuno prekriveno, često su izložena ruganjem od strane svojih vršnjaka, te ne vole nositi naočale s "gusarskim okom".

Grupa znanstvenika i oftamologa već duže od deset godina razvija naočale koje bi ovaj poremećaj trebale liječiti modernom tehnologijom, a ovih dana su na Američkoj akademiji oftamologije predstavljeni rezultati kliničke studije koja ukazuje na njihovu učinkovitost, što je dobra vijest za roditelje 2 do 3 posto ukupne populacije djece koju poremećaj zahvaća.

Naočale pod nazivom Amblyz funkcioniraju na taj način što njihova stakla sadržavaju LCD-e koje je moguće zasebno programirati. Ukoliko liječnik recimo predloži da bi dijete trebalo imati prekriveno oko 2 sata dnevno, leće na tom oku će se zamračiti na nekoliko sekundi svakih 30 sekundi tijekom tog razdoblja, čime će biti jednako učinkovite poput "patcha".

Obzirom da djeca s ambliopijom često imaju i druge probleme s vidom poput astigmatizma, Amblyz korigira njihov vid i kada ne "zamračuje" oko.

Što se tiče tehničkih detalja, naočale sadrže elektronski zatvarač upravljan predprogramiranim mikročipom ugrađenim u optičke refraktivne leće.

amblyz-02

Zatvarač od tekućih kristala čine velike organske molekule koje stvaraju jedan električni polaritet i nalaze se u tekućini nalik gelu između dvije tanke staklene ploče prekrivene polarizirajućim filmom. Kada se doda struja, mijenja se prostorna orijentacija suspendiranih molekula, a polaritet svjetlosti se rotira. Rotirano svjetlo se pri tome blokira vanjskim polarizirajućim filmom, čime se stvara "crna leća". 

Cijela ta tehnologija je zapakirana u naočale dopadljivog dizajna, koji se djeci dopada, pa ove naočale ne doživljavaju u negativnom svjetlu kao klasične sa "zakrpom". 

Tijekom nedavno provedene studije, koja je uključila 33 djece starosti između 3 i 8 godina, podijeljene na grupu koja je nosila klasični "patch" dva sata dnevno, te drugu koja je koristila Amblyz, obje grupe su pokazale slično unaprjeđenje vida.

Valja naglasiti da su Amblyz naočale već odobrene za korištenje od američke agencije FDA, no obzirom da koštaju 450 dolara (3.168 kn), vrlo je vjerojatno da neće biti dostupne svim roditeljima, posebice u siromašnijim sredinama.  

Izvor: Amblyz

Vezani sadržaji
Ključne riječi djeca Naočale ambliopija Amblyz
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam