Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Nadomjestak šećeru u obliku nanočestica pijeska
Članak
Objavljeno: 27.08.2015. 13:16

Šećer 

VIDEO: Nadomjestak šećeru u obliku nanočestica pijeska

Novi šećer koji je jednakog okusa kao pravi, omogućit će nam znatno zdraviju prehranu.

VIDEO: Nadomjestak šećeru u obliku nanočestica pijeska

U današnje doba, šećer je jedan od najvećih neprijatelja našeg organizma, te je najzaslužniji za debljanje i nastanak bolesti povezanih s prekomjernom težinom.

Izraelski startup DouxMatok, na tržište planira izbaciti svoj nadomjestak klasičnom šećeru, pa je patentirao šećer koji se sastoji od nanočestica celuloze ili silicija, inače glavnog sastojka pijeska kakav možete naći na nekoj plaži, koje su individualno presvučene šećerom. 

Nanočestice su tako male da ih pod jezikom nećete osjetiti, no i dalje će vam omogućivati osjećaj slatkosti. Stoga ćete osjećati slatkoću kao da konzumirate pravi šećer, no kada tijelo apsorbira slatki omotač, ostatak čestica neće biti probavljen. Pored toga, ove čestice nisu topljive u vodi, što znači da će sačuvati svoj integritet i učinkovitost, čak i kada njima zaslađujete piće.

Sve to rezultira smanjenjem udjela šećera za 25 do 55 posto (ovisno o vrsti namirnice koju zaslađujete), dok će vam prema tvrdnji DouxMatoka osjećaj slatkosti ostati potpuno isti kao da koristite pravi šećer u istim količinama, što objašnjavaju u ovom videu.

 

Izraelci kažu da je ovo nalik na dostavu lijekova u organizam, jer je potrebna manja količina aktivne supstance lijeka ako ga se dovede direktno na ono mjesto u organizmu koje se liječi.

Tvrtka kaže da je započela testiranje ove tehnologije s proizvođačima hrane, te posjeduje inačicu koja se može koristiti za zaslađivanje kolača i gaziranih napitaka.

Za sada nije poznato jesu li od nadležnih tijela već dobili dozvolu za korištenje u ljudskoj prehrani, niti kada će se i po kojoj cijeni njihov "nanošećer" naći na policama dućana. 

Izvor: DouxMatok

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam