Nalazite se
  • Zdravlje
  • DNK nanostroj detektira HIV u 5 minuta
Članak
Objavljeno: 09.10.2015. 15:44

Dijagnostika 

DNK nanostroj detektira HIV u 5 minuta

Međunarodni tim znanstvenika izradio nanouređaje koji će drastično ubrzati dijagnostiku HIV-a.

DNK nanostroj detektira HIV u 5 minuta

Današnje metode detektiranja antititijela koje ukazuju na infekciju HIV virusom, vrlo su spore i komplicirane, no "nanostroj" koji je proizvela međunarodna grupa znanstvenika pod djelomičnim sponzorstvom zaklade Billa i Melinde Gates, mogla bi proces olakšati i skratiti na nekoliko minuta.

Nanouređaj koji se temelji na DNK, dizajniran je tako da se povezuje sa specifičnim ciljanim antitijelima, čak i unutar biološki "gustih" i kompleksnih uzoraka poput krvi.

Kada se taj "nanostroj" poveže s ciljanim antitijelom, spajanje uzrokuje strukturalnu promjenu koja rezultira generiranjem malog traka svjetlosti. Na taj način se test na HIV, koji bi inače trajao više sati, može skratiti na samo pet minuta, nakon čega liječnici odmah mogu započeti s terapijom.

Pored toga, takve nanomašine se mogu lagano prilagoditi da na isti način detektiraju i druga antitijela, što znači da bi se pomoću njih mogle otkrivati brojne druge bolesti i virusne infekcije.

Znanstvenici vjeruju da će daljim razvojem ove platforme omogućiti da se signal nanostroja može pročitati pomoću pametnog telefona, što će još više unaprijediti i ubrzati dijagnostiku.   

Izvor: University of Montreal

Vezani sadržaji
Ključne riječi DNK Dijagnostika HIV nanostrojevi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam