Nalazite se
  • Zdravlje
  • Proizveden kvasac koji stvara THC umjesto kanabisa
Članak
Objavljeno: 15.09.2015. 09:59

Bioinženjering 

Proizveden kvasac koji stvara THC umjesto kanabisa

Znanstvenici razvili metodu kojom pomoću genetskog inženjeringa mogu proizvesti kvasac koji sadrži THC i CBD.

Proizveden kvasac koji stvara THC umjesto kanabisa

Uskoro bismo umjesto izraza "napušio se trave", mogli čuti "napušio se kvasca", jer su znanstvenici Tehničkog sveučilišta u Dortmundu, u publikaciji Biotechnology Letters, ovih dana objavili rezultate studije u kojoj opisuju metodu kojom su genetskim inženjeringom proizveli kvasac koji može stvarati aktivne sastojke kanabisa, odnosno THC i kanabidiol (CBD).

THC je primarni psihoaktivni kemijski spoj u kanabisu, dok je CBD najzastupljeniji fitokanabinoid, s više od 40% udjela u ekstraktu biljke, te se smatra da ima znatno veće mogućnosti medicinske primjene od THC-a.

Inače, sintetski THC se već prodaje na određenim tržištima pod raznim imenima brandova poput Casemeta, te se najčešće koristi kao pomoć u otklanjanju mučnine povezane s HIV-om i kemoterapijom. Njemački znanstvenici smatraju da bi genetski modificiran kvasac koji može proizvoditi te kemikalije umjesto da se izolira direktno iz kanabisa, mogao znatno sniziti troškove proizvodnje u usporedbi s konvencionalnom kemijskom sintezom.

U svojoj studiji znanstvenici opisuju samo soj kvasca koji proizvodi THC, dok su informacije o CBD-u za sada ostale neobjavljene. 

Njihovom metodom se za sada iz kvasca  mogu proizvoditi jako niske količine THC-a, no tim se nada da će uskoro biti u stanju poboljšati čitav proces proizvodnje, te se već udružio s tvrtkom THC Pharm iz Frankfurta, kako bi omogućili produkciju na većoj skali. 

Izvor: Springer

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam