Nalazite se
  • Zdravlje
  • Odobren prvi lijek s virusom protiv raka
Članak
Objavljeno: 30.10.2015. 13:17

Imlygic 

Odobren prvi lijek s virusom protiv raka

Na tržište stiže lijek s modificiranim virusom herpesa koji lovi i ubija stanice melanoma.

Odobren prvi lijek s virusom protiv raka

Većina današnjih tretmana za liječenje raka stvara ozbiljnu koleteralnu štetu našim organizmima. Stanice raka su otpornije na zračenje i kemoterapiju od zdravih stanica zbog njihovog višeg metabolizma, pa znanstvenici nastoje pronaći metode kako targetirati isključivo stanice raka, bez nanošenja štete zdravim stanicama.

Jedan od lijekova koji je koncipiran upravo na takav način uskoro stiže na tržište, jer ga je američka organizacija za hranu i lijekove (FDA) upravo odobrila.

Konkretno se radi o virusu pod nazivom "talimogene laherparepvec" (T-VEC), odnosno brandu lijeka pod nazivom Imlygic, koji je "programiran" za potragu i ubijanje uznapredovalog raka kože melanoma.

Znanstvenici već desetljećima znaju da je tehnički moguća borba protiv raka virusima, jer se pri nekontroliranom rastu stanica koji predstavlja glavnu značajku raka, isključuju mnoge antivirusne stanice.

Kreiranje virusa koji može ubijati stanice raka bez utjecaja na zdrave je veliki problem, koji je uspjela riješiti biotehnološka tvrtka Amgen, čiji je tretman za sada samo djelomično učinkovit, ali predstavlja veliku nadu za budućnost.

Imlygic je modificirani živi onkolitički virus herpesa, čiji je genetski kod promijenjen kako bi ga se onemogućilo u ubijanju zdravih ljudskih stanica, no dovoljno je učinkovit da uništava melanom u koži i limfnim čvorovima.

Virus je ujedno "tweakan" kako bi povećao produkciju proteina pod nazivom GM-CSF. Otpuštanje tog proteina povećava imunološku reakciju kako bi se tijelu omogućilo da se bolje samo bori, no za sada nije jasno koliko suzbijanju raka pomaže sami virus, a koliko stimulirane imunološke stanice.

Sve ovo djeluje jako zanimljivo, ali treba naglasiti da se ne radi o čudotvornom lijeku koji će instantno izliječiti melanom. U kliničkoj studiji provedenoj nad 436 pacijenta, Imlygic je omogućio produžetak života pacijentima za 4,4 mjeseca. To nije jako značajno poboljšanje, ali liječnici vjeruju da u kombinaciji s drugim tretmanima virus može imati značajnu ulogu.

U ovom trenutku, to relativno malo produženje života ujedno ima i svoju cijenu od nemalih 65.000 dolara (451.226 kn).

Glavna stvar je što ovo predstavlja dokaz koncepta, po kojem je biotehnologija došla do točke u kojoj se viruse može natjerati da rade za nas, pri čemu nuspojave nisu veće od standardnih medikamenata.

Buduće inačice ove tehnologije mogle bi napraviti još veće stvari u medicini, no takva vrsta liječenja će još neko vrijeme biti jako skupa. 

Izvor: Amgen

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam