Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Medicinski trikorder na dah
Članak
Objavljeno: 01.09.2015. 13:17

Mobilna dijagnostika 

VIDEO: Medicinski trikorder na dah

Ovaj gadget trenutno analizira samo nekoliko tipova vitalnih znakova, no u planu je da postane pravi multifunkcijski dijagnostički uređaj.

VIDEO: Medicinski trikorder na dah

U finalu natječaja Qualcomm Tricorder XPRIZE, koji će ove godine dodijeliti 10 milijuna dolara za dijagnostički gadget koji predstavlja najuvjerljiviju inačicu medicinskog trikordera iz Star Treka, našlo se 7 timova, a među njima se neće naći MouthLab gadget, kojeg razvija Škola medicine John Hopkins, unutar startupa koji su osnovali pod imenom Multisensor Diagnostics, koji bi ga trebao komercijalizirati.

Kao što možete vidjeti u ovom videu, radi se o analizatoru daha, a postojeći prototip je u stanju analizirati nekoliko vrsta vitalnih znakova, poput zasićenosti krvi kisikom, srčanog ritma i ritma disanja, krvnog pritiska i temperature, što ga ne čini gadgetom nalik na onaj iz Star Treka.

Multisensor Diagnostics navodi kako će ga razviti do te mjere da će uskoro biti u stanju analizirati slinu, razine šećera u krvi, izvoditi respiratornu biokemijsku analizu i analizirati ritam metabolizma, što će ga učiniti doista naprednim mobilnim dijagnostičkim gadgetom koji će biti namijenjen liječnicima u ambulantama, terenskim medicinskim timovima, ali i pojedincima koji će pomoću njega analizirati vlastito zdravlje i podatke slati u zdravstvenu ustanovu na dalju analizu.

Obzirom da ovaj gadget radi medicinska struka, njegovi autori se trude da svojom točnošću zadovolji sve potrebne uvjete za kliničku primjenu, te vjeruju da će analizom biomarkera koje će prikupljati, biti u stanju otkrivati razne bolesti poput dijabetesa i raka pluća.

MouthLab

Kao što smo rekli, znanstvenici Multisensor Diagnosticsa su zakasnili na Qualcomm Tricorder XPRIZE natječaj, no to ne znači da se njihov gadget ne bi pokazao dovoljno kvalitetnim i na njemu. U svakom slučaju, jako nas zanima kakav će to trikorder biti nagrađen s 10 milijuna dolara i hoće li doista predstavljati "pravi medicinski gadget 23. stoljeća koji će biti napravljen u 21. stoljeću", kao što se to navodi na stranici XPRIZE-a. 

Izvor: Multisensor Diagnostics

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam