Nalazite se
  • Zdravlje
  • Prsten za dijagnosticiranje spolno prenosivih bolesti
Članak
Objavljeno: 24.08.2015. 14:03

Hoope 

Prsten za dijagnosticiranje spolno prenosivih bolesti

Za manje od minute moći ćete provjeriti imate li neku od četiri najčešćih spolno prenosivih bolesti.

Prsten za dijagnosticiranje spolno prenosivih bolesti

Meksički stručnjak za mehanički inženjering Ernesto Rodríguez Leal i njegovi kolege iz startupa Hoope, na tržište žele izbaciti istoimeni pametni gadget izrađen u obliku prstena za palac, namijenjen dijagnosticiranju 4 "najpopularnije" spolno prenosive bolesti, odnosno sifilisa, klamidije, gonoreje i trihomonijaze.

Tvrtka je već prozvela prototip uređaja koji je u stanju dijagnosticirati sifilis, te radi na njegovom unaprjeđenju, kako bi iz krvi mogao otkrivati i ostale tri bolesti, a planiraju ga dovesti na tržište tijekom 2016. godine.

Hoope 2

Prsten se postavlja na palac, te pri aktivaciji izbacuje iglu, kako bi uzeo uzorak krvi koji se potom uvodi u dijagnostički sustav, za koji kažu da funkcionira kao "laboratorij na čipu". Dijagnostički dio posjeduje 4 kanala koji sadrže kemijske "koktele" koji stupaju u interakciju s antitijelima koje stvaraju spolno prenosive bolesti.

Hoope laboratorij na čipu

Podaci se potom šalju na aplikaciju pametnog telefona ili tableta, koja ih interpretira i prikazuje korisniku ili liječniku. Pored toga, aplikacija će korisniku prikazati i najbliže specijalizirane medicinske ustanove na njegovoj lokaciji.

Znanstvenici kažu da čitav proces dijagnosticiranja traje manje od minute, a prsten stvara i električne pulsove koji stvaraju obamrlost, pa pacijent ne osjeća bol od uboda igle.

Leal i njegov tim smatraju da će ovo znatno unaprijediti rano otkrivanje spolno prenosivih bolesti, jer dijagnostički prsten neće biti dostupan samo u ambulantama koje pacijenti često izbjegavaju sve dok bolest ne uznapreduje, već će si ga svatko moći nabaviti po cijeni od oko 44 eura (330 kn), a biti će pogodan i liječnicima za korištenje na terenu, posebice u zemljama trećeg svijeta.

Hoope softver

Isti tim vjeruje da bi se prsten jednog dana mogao nadograditi da detektira trudnoću, rak, dijabetes i alergije.

Izvor: Hoope

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam