Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.09.2017. 12:12

IBM 

Uspjela simulacija molekule pomoću kvantnog računala

IBM-ovo kvantno Q računalo uspješno je simuliralo molekularnu strukturu velike molekule.

Uspjela simulacija molekule pomoću kvantnog računala

Znanstvenici IBM-a objavili su znanstveni rad u kojem opisuju kako su koristili kvantno IBM Q računalo za simulaciju strukture molekule berilijevog hidrida (BeH2), najveće molekule koju je do danas simuliralo jedno kvantno računalo. 

Znanstvenici kažu da je ovo mali napredak za kvantno računalo, no moglo bi predstavljati osnovu za velika otkrića u kemiji. Svrha simuliranja molekula je ustanoviti kako stupaju u interakciju s drugim sastojcima, pa znanstvenici mogu izraditi siguran i učinkovit kemijski model za potrebe izrade lijekova, ali i baterija. Kako bi se na tim područjima mogao ostvariti napredak, znanstvenici moraju pronaći najstabilniju konfiguraciju molekule, što zapravo u osnovi znači razumjeti njezino ponašanje. Kako bi to bilo moguće, morate otkriti kako svaki elektron u svakom atomu stupa u interakcije s jezgrom (nucleusom) drugog, što uključuje neobične kvantne efekte koji se događaju na tako maloj skali.

IBM-ov tim je demonstrirao kako njegov njegov 7-qubitni čip može ustanoviti osnovno stanje atoma (ground state) u molekuli BeH2, a to bi moglo imati veliki utjecaj na kemiju kakvu danas poznajemo. Kao što IBM naglašava, simuliranje ovakvih kemijskih reakcija može predstavljati veliki iskorak u otkrivanju novih lijekova, gnojiva, pa čak i održivih izvora energije.

Drugim riječima ovo su velike vijesti na maloj skali, a ako želite saznati sve detalje eksperimenta, posjetite ovu poveznicu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam