Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2017. 10:16

University of Maryland 

Elektroliti na bazi vode za sigurnije baterije

Telefoni s baterijama koje koriste novu vrstu elektrolita bit će sigurniji i puno će se teže zapaliti.

Elektroliti na bazi vode za sigurnije baterije

Svako malo imamo priliku čuti neku vijest koja govori o zapaljenjima i eksplozijama mobilnih telefona koje najčešće uzrokuju neispravne litij-ionske baterije, što je posebno došlo do izražaja nakon poznatog prošlogodišnjeg slučaja s Note 7 phabletima.

Znanstvenici Sveučilišta Maryland u suradnji sa svojim kolegama iz US Army Research Laboratorija, razvili su litij-ionske baterije s elektrolitima koji se temelje na vodi, pa ne mogu eksplodirati, dok istovremeno mogu postići 4 volta poput organskih elektrolita.

Znanstvenici Marylanda su još prije tri godine proizveli vatrootporne elektrolite na bazi vode koji su mogli postići 3 volta. Mada su elektroliti bili sigurni, degradirali su jednu od elektroda, pa nisu mogli držati previše energije. U novom znanstvenom radu znanstvenici opisuju elektrolit temeljen na vodi koji sadrži specijalni sastojak, čvrsti pokrov koji čuva elektrode od degradiranja. Glavna stvar u novoj tehnologiji je visoka koncentracija soli koja stvara zaštitni sloj na elektrodama.

Za sada znanstvenici još uvijek imaju problem u tome što baterije s elektrolitima tog tipa ne mogu potrajati previše dugo, pa će izdržati samo 70 ciklusa, no dobro je znati da je tehnologija sigurnih baterija u razvoju, jer nitko od nas ne bi volio da mu se telefon zapali u džepu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam