Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2017. 15:42

University of Cambridge 

AI prepoznaje maskirana lica

Teroristi, sudionici demonstracija i nogometni huligani više se neće moći sakriti iza šalova i marama.

AI prepoznaje maskirana lica

AI sustavi za prepoznavanje lica koji koriste algoritme dubokog učenja i neuralne mreže sve su uspješniji, a sada im se pridružuje novi koji će vas prepoznati čak i kada se maskirate.

Znanstvenici Sveučilišta u Cambridgeu objavili su znanstveni rad u kojem opisuju novi AI za prepoznavanje koji može otkriti identitet osoba kada su maskirane šeširima, maramama, šalovima i sunčanim naočalama.

Kako bi to omogućili, znanstvenici su kreirali "framework" za identifikaciju maskiranih lica koji su uvježbavali na malom podatkovnom setu od 2.000 slika 25 različitih ljudi s različitim vrstama maski, koji su se nalazili ispred različitih pozadina. Praćenjem 14 ključnih točaka na licima maskiranih osoba, AI je u 69 posto slučajeva uspio otkriti njihov identitet. To je činio spajanjem vidljivih ključnih točaka i vidljivih kutova kako bi aproksimativno prepoznao ostatak strukture lica. 

 

prepoznavanje 2

Znanstvenici kažu da se ovaj sustav neće moći koristiti na sudu kao dokaz, no biti će dovoljno učinkovit da suzi potragu za osumnjičenima koji su umiješani u razne nerede i terorističke akcije, kao i da upozori nadležne da se u masi možda nalaze osobe koje bi mogle ugroziti sigurnost. Ubrzo nakon objave ovog znanstvenog rada znanstveni tim se našao na udaru kritičara koji smatraju da je ovo još jedno zadiranje u privatnost. Po nama sve to ovisi o tome tko će ovaj alat dobiti u ruke, a veliki brat vam u načelu ne bi trebao naškoditi ukoliko nemate loše namjere. Jesmo naivni, ha?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam