Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.08.2017. 16:03

University of Sherbrooke 

VIDEO: Zrakoplov slijeće na zid poput kukca

Dron je posudio nekoliko trikova od majčice prirode kako bi mogao sletjeti na vertikalni zid.

VIDEO: Zrakoplov slijeće na zid poput kukca

Znanstvenici sveučilišta University of Sherbrooke predstavili su svojeg autonomnog S-MAD drona (The Multimodal Autonomous Drone) koji djeluje poput malog zrakoplova i leti poput jedrilice, no kada se približava ravnoj vertikalnoj površini može promijeniti svoju konfiguraciju, odnosno "uspraviti se" i sletjeti poput ptice ili insekta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Za hvatanje na površinu S-MAD koristi mikro bodlje na svojem prednjem stajnom trapu, pa se zapravo pomoću njih objesi na zid, no znanstvenicima je najteže bilo izvesti samo slijetanje, jer se letjelica mora znatno usporiti kako bi se spriječilo odbijanje od površine tijekom pokušaja vertikalnog slijetanja, a ukoliko se kreće presporo dolazi do gubitka uzgona (stall), pa se može srušiti na zemlju.

Znanstvenici su proučavali način na koji to rade ptice pa su za slijetanje i uzlijetanje razvili slične mehanizme, zahvaljujući kojima je letjelica sada 100% uspješna u slijetanju na vertikalnu površinu.

S-MAD je samo dokaz koncepta ove tehnologije, a znanstvenici rade na dodatnim značajkama koje uključuju senzore koji će pomagati u kontaktu s zidom te repozicioniranje letjelice pomoću potiska. Kada dron bude usavršen mogao bi se koristiti za inspekcije, prikupljanje podataka i promatranje  područja nakon prirodnih katastrofa poput potresa.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam