Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.10.2017. 11:02

Kriogenika 

Platite 70000 kuna da vam zamrznu glavu nakon smrti

Kontroverzna tehnologija kriogenike mogla bi postati uobičajena praksa za 10 godina.

Platite 70000 kuna da vam zamrznu glavu nakon smrti

Kriogenika ili krionika je u ovom trenutku špekulativna praksa korištenja hladnoće i tehnologije da bi se očuvao život osobe koju medicina više ne može održavati na životu. Cilj je da se preminuloj osobi omogući da joj tijelo čim manje propadne kako bi se jednog dana u budućnosti, kada to medicina i tehnologija omoguće, mogla zdrava vratiti u život, čime bi se čovječanstvu omogućila svojevrsna besmrtnost.

Koliko god to zvučalo kao znanstvena fantastika i bez obzira na to što ju današnja znanost u potpunosti opovrgava, kriogenika se već provodi na tri mjesta u svijetu, a najjeftiniju proceduru ćete pronaći u Rusiji, gdje će vam tvrtka KrioRus zamrznuti glavu, odnosno mozak po cijeni od nekih 70.000 kuna.

U ovom trenutku zamrzavanje mozga ili čitavog tijela moguće je samo kada se osoba službeno proglasi mrtvom, no zagovornici kriogenike vjeruju da ćete se kroz 10 godina moći odlučiti na tu proceduru u bilo kojem trenutku života, čime biste se u osnovi mogli poslati u budućnost, bilo zbog izlječenja neke teške bolesti, ili iz čiste znatiželje.

Jedan od zagovaratelja kriogenike je i britanska tvrtka Stem Protect koja je specijalizirana u krioprezervaciji matičnih stanica, čiji čelnici vjeruju da će se tehnologija znatno poboljšati u sljedećem desetljeću, postati znatno jeftinija i omogućiti ljudima da se bez posljedica po zdravlje zamrzavaju i odmrzavaju, što će osim liječenja neizlječivih bolesti imati važnu ulogu i u svemirskim putovanjima.

U američkom Alcoru koji se također bavi kriogenikom tijelo se hladi na temperaturu malo iznad 0 stupnjeva celzija, a krv zamjenjuje otopinom čija je uloga očuvanja organa kako bi se spriječilo oštećenje stanica. Nakon toga se tijelo zamrzne na -196 C i pohranjuje u specijalni kontejner, u kojem ćete čekati da vas jednog dana ožive, izliječe, ili prenesu svijest u drugo tijelo ili robota. Tu proceduru ćete platiti 200.000 dolara i nadati se da su u krivu znanstvenici koji tvrde da se stanice oštećuju do te mjere da postaju nepovratno izgubljene, odnosno da bi njihov povratak u život bio isti kao kada biste pečenu kajganu pokušali vratiti u sirovo jaje.

Drugim riječima službena znanost smatra da je današnja kriogenika čista prijevara, ali ne odbacuje mogućnost da se tehnologija jednog dana doista razvije do te mjere da će omogućiti "zamrzavanje" ljudi kao što su to zamislili pisci SF-a. Biste li vi dali da vam zamrznu glavu kako bi vam mozak jednog dana završio u kakvom robotu?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam