Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • DNK roboti mogu razvoziti i slagati molekule u vašoj krvi
Članak
Objavljeno: 18.09.2017. 13:26

Caltech 

DNK roboti mogu razvoziti i slagati molekule u vašoj krvi

Znanstvenici proizveli robota od jednog lanca DNK koji može sortirati molekule poput robe u skladištu.

DNK roboti mogu razvoziti i slagati molekule u vašoj krvi

U skoroj budućnosti možda ćemo svi posjedovati kućne robote koji će preuzeti obilje dosadnih poslova poput slaganja stvari, odnosno rješavanja vječno prisutnog nereda.

Znanstvenici Caltecha predstavili su svojeg robota koji to uspješno radi na znatno manjoj skali jer je izrađen od jednog lanca DNK, a u stanju je hvatati molekule i postavljati ih na željena mjesta.

Svaki segment robota sastoji se od grupe nukleotida koja služi za izvođenje određene zadaće, pa tako jedan segment govori robotu gdje treba ići, dok "udovi" služe za kretanje i hvatanje molekula.

Glavni trik u ovom je ispravno odabrati nukleotide, odnosno monomerske jedinice nukleinskih kiselina i posrednike u reakcijama prijenosa energije u stanicama, koji stvaraju specifične reakcije u DNK poput spajanja i razdvajanja. Ukoliko uspijete odrediti koliko je energije potrebno za takve akcije i koje su veličine genetskih lanaca, možete prilagoditi i brzinu kretanja robota.

U sadašnjoj fazi DNK roboti se kreću samo na pločici nano veličine gdje se njihovo kretanje može jednostavno pratiti, a robotu treba i do čitav dan da stigne do svakog ugla ploče. Znanstvenici Caltecha za sada nemaju nikakvu namjeru ovo upotrijebiti za neke određene stvari, ali vjeruju da će neki drugi njihovi kolege DNK robote moći iskoristiti u praktične svrhe, posebice u medicini, za recimo targetiranu dostavu lijekova u krvotok. Tamo će se aktivirati ili iskoristiti za sintetiziranje određenih terapija u svojevrsnim "molekularnim" tvornicama", a mogli bi se koristiti i za čišćenje okoliša sortiranjem molekula u procesu recikliranja.

Drugim riječima, ovi genetski roboti bi nam jednog dana mogli postati nevidljive mikroskopske kućne pomoćnice.

Čitav znanstveni rad vezan uz DNK robote potražite na ovoj poveznici

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam