Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.09.2017. 16:12

Robot priljepuša 

VIDEO: Robot se može prilijepiti za morskog psa

Robot koristi isti usisni sustav za prianjanje poput ribe priljepuše.

VIDEO: Robot se može prilijepiti za morskog psa

Praćenje kretanja morskih pasa, riba i kitova znanstvenicima predstavlja važan dio istraživanja o morskoj biologiji i utjecaju zagađenja i klimatskih promjena na podvodni svijet. Kako bi ih mogli pratiti, znanstvenici na njih spajaju različite senzore i radio uređaje, no to je vrlo delikatna zadaća za ronioce koji ih moraju osigurati da ne ispadnu tijekom krstarenja oceanima.

Znanstvenici kineskih i američkih sveučilišta Beihang University, Harvard University i Boston College izradili su robota koji se doslovce može prilijepiti na kožu životinje i izdržati velike brzine i nagle pokrete, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robot za to koristi usisni sustav koji podsjeća na ribu priljepušu (Remora Remora), koja iza glave ima prionjivu, poprječno naboranu, ovalnu ploču kojom se prilijepi uz morske pse, kornjače, ribe koštunjače i druge morske organizme, gdje se hrani ostacima hrane, nametnicima, ribama i planktonom te koristi njihovu moćnu zaštitu od predatora.

Robot je dizajniran poput funkcionalne peraje priljepuše te posjeduje mekanu usisnu prianjalku, kao i stotine malih krutih bodlji posloženih u redove koje također podsjećaju na one koje koristi riba. Priljepuša može promijeniti poziciju tih bodlji kako bi zadržala idealan položaj kada se "zalijepi", a to su isto primijenili i znanstvenici na robotu.

robot priljepuša

Osim na koži morskog psa ispod vode robot je testiran i na suhom, gdje se uspješno hvatao na staklo, drvo, pa čak i na pametni telefon, a uskoro će ga testirati na pravim morskim psima i delfinima.   

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot delfin morski pas priljepuša
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam