Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.03.2023. 16:21

CHAPEA 

VIDEO: Simulirana ljudska misija na Marsu

Četiri dragovoljca će provesti godinu dana u simuliranoj 3D printanoj Marsovoj bazi.

VIDEO: Simulirana ljudska misija na Marsu

NASA-ina simulirana Marsova baza uključuje pješčanik veličine od 365 kvadratnih metara, prostore za spavanje, boravak, rad, zabavu i znanstvena istraživanja, u okviru CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) misije koja će započeti ovog ljeta.

Tijekom misije, četiri dragovoljca koji nisu astronauti, boraviti će u simuliranoj bazi i okolišu Marsa punih godinu dana, gdje će između ostaloga vježbati šetnje crvenim planetom te živjeti u realističnim uvjetima, gdje će upravljati robotima, baviti se održavanjem baze, provoditi higijenu i tjelovježbu te saditi usjeve. Kako bi simulacija bila čim više realistična, stanovnici će biti suočeni sa stvarnim izazovima koji uključuju ograničene resurse, izolaciju te kvarove opreme.

U gradnji simuliranog Marsovog boravišta i okoliša u Svemirskom centru Johnson, koristila se i tehnika 3D printanja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

NASA priprema povratak astronauta na Mjesec kroz dvije godine, no intenzivno radi i na idućem velikom iskoraku u svemirskim istraživanjima, dolasku prvih ljudi na Mars.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars baza CHAPEA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->