Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.12.2021. 13:21

Stanford 

VIDEO: Dron inspiriran sokolom napada kandžama

Stanfordov leteći SNAG robot koristi kandže inspirirane pticama grabljivicama za hvatanje objekata i pričvršćivanje na raznim podlogama.

VIDEO: Dron inspiriran sokolom napada kandžama

Da je priroda neiscrpni izvor inspiracija za dizajniranje robota, svjedoči novi projekt znanstvenika Stanforda, koji su napravili letećeg robota-drona inspiriranog sokolom.

Njihov dron opremljen je glavnim alatom ptica grabljivicama, kandžama koje im služe za pričvršćivanje na grane, hvatanje i ubijanje plijena.

Ptice su se razvijale milijunima godina iz dinosaura te su usvojile sposobnosti koje inovatore inspiriraju već stoljećima u razvoju zrakoplovstva, no sada na rad dolazi i sposobnost koja nedostaje dronovima, a to je mogućnost slijetanja na bilo kakve vrste terena, uključujući grane drveća.

Iz tog razloga, znanstvenici Stanforda odlučili su dizajnirati par ptičjih nogu za drona i opremiti ih hvataljkama nalik na kandže. Njihov dron pod nazivom SNAG (Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper), temelji se na nogama i kandžama sivog sokola, posjeduje motore koji se ponašaju poput mišića i žice poput tetiva.

Noga apsorbira udarac pri slijetanju te automatski izaziva brzo zatvaranje kandži za samo 20 milisekundi. Zglob se potom zaključa, a akcelerometar registrira da se robot zaustavio. Potom algoritam za ravnotežu stabilizira robota kako se ne bi prevrnuo, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Testovi provedeni u šumi ukazali su da SNAG može sletjeti i držati se na granama različite debljine, teksture, izbočina i izdanaka, bez obzira jesu li suhe ili klizave. U drugim testovima, tim je pokazao da te osjetljive kandže mogu uhvatiti predmete koji su im bačeni, poput mahuna graha i teniskih loptica.

Stanfordovci vjeruju da bi SNAG sustav mogao pomoći dronovima da štede energiju i lakše se pune između letova kako bi im se produžio dolet. Pored toga ovo će im olakšati nošenje tereta i hvatanje objekata bez zaustavljanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Stanford dron kandže SNAG
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->