Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.02.2012. 16:43

Power Felt 

Uskoro ćemo mobitele puniti dodirom prsta

Nova nanotehnologija konvertira ljudsku toplinu u energiju.

Uskoro ćemo mobitele puniti dodirom prsta

Znanstvenici Sveučilišta Wake Forest (WSU), proizveli su sustav koji omogućuje pretvaranje ljudske toplinske energije u električnu, što bi u budućnosti moglo dovesti do toga da prazan mobitel držimo u ruci par minuta, nakon čega će se napuniti dovoljno da možemo obaviti par razgovora ili poslati nekoliko SMS-ova, dok bi u daljoj budućnosti moglo dovesti do uređaja koji bi nam doslovce omogućili korištenje mobitela čitavo vrijeme dok ih držimo u ruci bez potrebe za dodatnim izvorima energije.

Sustav pod nazivom Power Felt sastoji se od ugljičnih nanocijevi koje su poslagane u fleksibilnu plastičnu mrežu i omogućuju rad termoelektričnom uređaju koji konvertira toplinu tijela u električnu struju. Sustav koristi temperaturne razlike između vanjske temperature i temperature tijela, što mu omogućava stvaranje topline koja se pretvara u struju.

Ovaj znanstveni rad je objavljen o najnovijem broju znanstvene publikacije Nano Letters, a znanstvenici navode kako bi njihov sustav, osim u svrhu punjenja mobilnih uređaja, bio pogodan i za ugradnju u presvlake sjedala automobila, pa bi se mogao koristiti i za punjenje akumulatora.

"Zamislite ga kao pribor za prvu pomoć, omotanog oko ručne lampe ili kao punjač za mobilni telefon", rekao je David Carroll, direktor Centra za nanotehnologiju i molekularne materijale sveučilišta WSU.

Standardni termoelektrični uređaji koriste materijal pod nazivom bizmut telurid kako bi pretvarali toplinu u struju, a mogu se naći u hladnjacima i coolerima za procesore, no znanstvenici kažu kako ih uvelike ograničava cijena od 1.000 dolara po kilogramu, dok Power Felt nanotehnologija omogućuje postavljanje ultratankih slojeva, koji bi u konačnici podigli cijenu mobitela za samo jedan dolar.

U trenutnoj fazi, ovaj sustav se sastoji od 72 nanosloja koji stvaraju 140 nanowatta energije, na znanstvenici razvijaju nove metode pomoću kojih bi još tanji nanoslojevi povećali količinu struje dobivene od topline tijela.

Znanstvenici u ovom trenutku još ne znaju kada bi se njihova tehnologija mogla naći u komercijalnoj uporabi, no vide ju u budućnosti ugrađenu u odjeću, obuću i mnoge druge predmete koje svakodnevno dodirujemo i na njih prenosimo svoju toplinu koja se nepotrebno gubi.

Detalje ovog znanstvenog rada potražite na službenim stranicama Sveučilišta Wake Forest.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->