Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.05.2022. 15:34

LEST 

Sustav za pohranu energije dizala

Sustav pod nazivom Lift Energy Storage System pretvarat će nebodere u gravitacijske baterije.

Sustav za pohranu energije dizala

Obnovljivi izvori energije ne funkcioniraju stalno, jer niti Sunce sije 24 sata dnevno, tako ni vjetrovi ne pušu po čitave dane. Iz tog razloga skladištenje i oslobađanje energije iz obnovljivih izvora će biti od izuzetne važnosti u sljedećih nekoliko desetljeća. Istraživači IIASA-e iznijeli su fascinantno rješenje, predlažući pretvaranje nebodera u divovske gravitacijske baterije za izuzetno jeftino skladištenje obnovljive energije.

Koncept je prilično jednostavan. Višak obnovljive energije može se pohraniti kao potencijalna energija, podizanjem nečega teškog na višu točku. Ta energija se tada može osloboditi korištenjem gravitacije za pokretanje generatora.

Istraživači s Međunarodnog instituta za primijenjenu analizu sustava (IIASA) u Beču, Austrija, u neboderima vide ogromnu količinu unaprijed izgrađenih skladišta energije koja samo čeka da bude oslobođena.

Lift Energy Storage System (LEST) koristio bi postojeće sustave dizala u visokim zgradama. Mnoga od njih su već dizajnirana s regenerativnim kočionim sustavima koji mogu prikupljati energiju kako se dizalo spušta, tako da se na njih može učinkovito gledati kao na unaprijed instalirane generatore energije. LEST bi također iskoristio prazne prostore u cijeloj zgradi, idealno blizu vrha i dna. Stoga bi moglo biti izuzetno jeftino naknadno ugraditi ovu vrstu sposobnosti u zgradu, u usporedbi s izgradnjom namjenskog sustava gravitacijskih baterija bilo gdje drugdje.

2

U osnovi, LEST bi iskoristio bilo kakva zaustavljanja rada dizala, premještanjem teških predmeta – poput velikih kontejnera s mokrim pijeskom – od dna zgrade prema vrhu, kada je dostupan višak obnovljive energije, i od vrha do dna, kada se ta energija može iskoristiti ili vratiti natrag u električnu mrežu.

Tim IIASA-e je predložio izradu niza autonomnih "robota prikolica" za poslove povlačenja utega u dizala i iz dizala. Mogu se pohraniti duž hodnika, u praznim stanovima i uredima, ili u namjenskim prostorima ako se zgrada planira s ovim sustavom na umu. Rezervni polukat pri vrhu ili dnu zgrade bi tako mogao također odraditi posao, jer ne bi bilo potrebno imati dovoljno visok strop obzirom da se tamo ne bi kretali ljudi.

Utezi ne moraju biti glomazni da spriječe ljude da s njima uđu u dizalo, a roboti se mogu programirati da "iskoče" ako putnici uđu u dizalo i previše mu povećaju težinu.

Algoritmi mogu odrediti najprikladnije vrijeme za podizanje utega i donijeti odluku kada prikupiti pohranjenu energiju, bez da sustav dizala stvori noćne more stanarima zbog čekanja.

1111

U studiji objavljenoj u časopisu Energy, znanstvenici navode da najsuvremenija pametna dizala sa sinkronim motorom i mjenjačem s permanentnim magnetom mogu raditi s učinkovitošću od blizu 92 posto, kada su dizala potpuno napunjena i postavljena za optimalno spuštanje. 

Ako su velike količine energije potrebne brzo, dizala se mogu postaviti tako da se spuštaju brže, nauštrb djelotvornosti, a ovaj bi sustav mogao postati još učinkovitiji kada se upari sa sustavom magnetskog dizala bez kabela.

Vezani sadržaji
Ključne riječi dizala LEST IASA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->