Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2024. 10:37

ESA 

Rover Rosalind Franklin na Mars ide bez Rusa

NASA i Europska svemirska agencija ujedinjuju se kako bi europski rover spustili na Mars 2028. godine.

Rover Rosalind Franklin na Mars ide bez Rusa

ESA-in direktor za ljudska i robotska istraživanja Daniel Neuenschwander i NASA-in pomoćna administratorica za znanstvene misije Nicola "Nicky" Fox potpisuju sporazum o misiji Rosalind Franklin u ESA-inom sjedištu u Parizu, Francuska, 16. svibnja 2024.

Rosalind Franklin, prethodno poznat kao ExoMars rover, planirani je robotski marsovski rover, dio međunarodnog programa ExoMars kojeg su vodili Europska svemirska agencija ESA i ruska agencija Roscosmos. Misija je trebala biti pokrenuta u srpnju 2020., potom je odgođena za 2022. da bi na kraju zbog ruske invazije na Ukrajinu bila potpuno zaustavljena na neodređeno vrijeme.

Umjesto Roscosmosa u projekt se uključila NASA, koja je sada s ESA-om potpisala Sporazum o misiji Rosalind Franklin u ESA-inom sjedištu u Parizu.

Misija pod vodstvom ESA-e lansirati će se u svemir 2028. godine, a na Crvenom planetu će tražiti znakove drevnog života. 

Prema ovom Sporazumu, NASA Launch Services program će osigurati američkog dobavljača usluga komercijalnog lansiranja za rover i elemente propulzijskog sustava potrebne za slijetanje na Mars.

RF rover

Novi instrument na roveru omogućit će prvo bušenje do dubine do 2 metra ispod površine za prikupljanje uzoraka leda koji su zaštićeni od površinskog zračenja i ekstremnih temperatura.

"Jedinstvene mogućnosti bušenja rovera Rosalind Franklin i laboratorij za uzorke imaju izvanrednu znanstvenu vrijednost za ljudsku potragu za dokazima prošlog života na Marsu," rekla je Nicola Fox, pridružena administratorica Uprave za znanstvene misije u sjedištu NASA-e u Washingtonu. "NASA podržava misiju Rosalind Franklin za nastavak snažnog partnerstva između Sjedinjenih Država i Europe u istraživanju nepoznatog u našem Sunčevom sustavu i šire."

Kroz postojeće, odvojeno partnerstvo s Njemačkim svemirskim centrom (DLR) i francuskom svemirskom agencijom CNES (Centre National d'Etudes Spatiales), NASA doprinosi ključnim komponentama primarnom znanstvenom instrumentu rovera Rosalind Franklin, Mars Organic Molecule Analyzeru, koji tražit će sastavne dijelove života u uzorcima tla.

Misija rovera Rosalind Franklin nadopunjuje kampanju s više misija u programu Mars Sample Return koju vode obje agencije s ciljem dovođenja uzoraka tla Marsa na Zemnlju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->