Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2022. 16:39

UiS 

Prva plinska turbina s pogonom na čisti vodik

Istraživači sa Sveučilišta u Stavangeru uspjeli su pokrenuti plinsku turbinu na 100 posto vodika.

Prva plinska turbina s pogonom na čisti vodik

Sveučilište u Stavangeru (UiS) upravlja mikroplinskim postrojenjem u jugozapadnoj Norveškoj. Plinska turbina proizvodi toplinu i električnu energiju. Također opskrbljuje toplom vodom za grijanje laboratorijske zgrade u neposrednoj blizini. Osim toga, višak energije mrežama daljinskog grijanja i električne energije opskrbljuje dobavljača električne energije Lyse.

Istraživači su radili na razvoju metode za korištenje čistog vodika kao goriva u plinskoj turbini. Cilj je proizvesti električnu energiju s nultom emisijom CO2. Sredinom svibnja 2022. postignuta je važna prekretnica pa su počeli su pokretati turbinu na 100 posto vodika.

"Postavili smo svjetski rekord u izgaranju vodika u mikroplinskim turbinama. Nitko prije nije mogao proizvoditi na ovoj razini", kaže profesor Mohsen Assadi koji vodi istraživanje u suradnji s doktorandicom Reyhaneh Banihabib i inženjerima Magnusom Werslandom i Bjarteam Hetlelidom iz istraživačkog instituta NORCE. Sada su dokazali da mogu koristiti vodik u postojećoj infrastrukturi prirodnog plina.

"Učinkovitost pokretanja plinske turbine s vodikom bit će nešto manja. Ipak, velika je prednost mogućnost korištenja infrastrukture koja već postoji. Osim toga, nema emisija CO2 povezanih s ovom proizvodnjom energije", kaže Assadi. Naglašava da je ovo istraživanje o skladištenju, ali i distribuciji plinskog goriva.

"Kao prvo, potreban je određeni napor kako bi se osiguralo da postojeća plinska infrastruktura može podnijeti vodik umjesto prirodnog plina. Drugo, riječ je o tehnologiji za pretvorbu energije, odnosno o samoj tehnologiji turbina. To je ono na što smo se fokusirali, čime smo pridonijeli tehnološkim prilagodbama sustava goriva i tehnologije komore za izgaranje", kaže Assadi.

Njegov istraživački tim sada će pobliže istražiti ograničenja plinskog postrojenja i otkriti kako mogu povećati kapacitet za proizvodnju što je moguće više čiste energije.

Postrojenje s mikroplinskim turbinama se razvija u suradnji s njemačkim istraživačkim centrom DLR (Njemački zrakoplovni centar), koji je osigurao komoru za izgaranje koja je omogućila provođenje testova.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->