Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.06.2024. 12:12

KEK 

Akcelerator čestica za proizvodnju procesora

Japanski znanstvenici istražuje korištenje lasera slobodnih elektrona FEL za izradu čipova.

Akcelerator čestica za proizvodnju procesora

Grupa istraživača u japanskoj Organizaciji za istraživanje akceleratora visoke energije, poznatoj kao KEK, vjeruje da bi EUV litografija mogla biti jeftinija, brža i učinkovitija ako iskoristi snagu akceleratora čestica.

Poznat kao linearni akcelerator za obnovu energije, mogao bi omogućiti laseru slobodnih elektrona da ekonomično generira desetke kilovata EUV snage. Ovo je više nego dovoljno za istovremeno pokretanje ne jednog nego više strojeva za litografiju sljedeće generacije, smanjujući troškove napredne izrade čipova.

Tehnologija koristi laser s ugljičnim dioksidom za izbacivanje rastaljenih kapljica kositra u plazmu tisućama puta u sekundi. Plazma emitira spektar fotonske energije, a specijalizirana optika zatim hvata potrebnu valnu duljinu od 13,5 nm iz spektra i vodi je kroz niz zrcala. Zatim se EUV svjetlost reflektira od maske s uzorkom i potom projicira na silikonsku pločicu.

22

Postoji nekoliko manjih problema za ovu tehnologiju. Kao i svaki akcelerator čestica, linearni akcelerator s povratom energije je ogroman. Drugo, potreban je izuzetno složen skup zrcala za usmjeravanje 10 kW EUV zračenja na više lito alata bez značajnog gubitka snage.

I kao treće vanjski stručnjaci naglašavaju da će pouzdanost i financiranje biti najveći izazovi s kojima će se istraživači suočiti, no svi se slažu da bi ova tehnologija mogla osigurati mirnu budućnost produljenja Mooreovog zakona u izradi čipova.

Vezani sadržaji
Ključne riječi KEK
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->